Puzsér: “Mi van, hogyha az elit azt teszi, amit a társadalom kikényszerít?”

Belföld
Hirdetés

Társadalmi széttagozódás, büntetések, milliárdosok, oligarchák - többek között ők voltak legutóbb terítéken a Spirit FM Önkényes mérvadó című műsorában.

Anders Wiklofot, Finnország egyik leggazdagabb emberét szombaton állította meg a rendőrség, amikor egy 50 km/h-s maximális tempójú szakaszon 82-vel mérték be – írja a Daily Mail.

Finnországban a közlekedési szabálysértésekért kiszabott bírságot az elkövető jövedelme alapján határozzák meg – jellemzően a napi bevételeinek felét veszik alapul. A 77 éves férfi, aki a Wilkof Holdings alapítója, többek közt a szállodaiparban, szupermarketekben, építőiparban és logisztikában is érdekelt, a súlyos, 121 ezer eurós, vagyis mintegy 45 millió Ft-os bírság mellett 10 napos eltiltást is kapott a vezetéstől.

Puzsér Róbert publicista szerint logikus, hogy a jövedelmi státuszhoz szabják a büntetést, különben a milliárdosok nem vennék az ilyet komolyan.

A Spirit FM Önkényes mérvadó című műsorában  ezután komoly beszélgetés kezdődött milliárdosokról, etikáról, társadalmi széthúzásról, vállalkozókról, oligarchákról.

Az adás során elhangzott, hogy a skandináv államokban van igény és törekvés arra, hogy ne alakuljon ki egy szélsőségesen szétnyílt olló a társadalmi osztályok között. 

El lehet képzelni “etikusabban megkeresett vagyont, mint a Gattyán-féle pornómilliárdokat”, viszont amit Puzsér szerint fontos, hogy ezt Gattyán nem a hűségéért kapta, hanem megtermelte a piacon.

A társadalmi igazságosság koncepciót a megtermelt javak igazságos elosztása révén lehetne realizálni, vélekedett Puzsér Róbert publicista. Hozzanak létra 6, vagy akár 12 adósávot, hogy aki többet keres, az annál nagyobb mértékben járuljon hozzá a közterhekhez. 

“Mi van, hogyha az elit azt teszi, amit a társadalom kikényszerít?” - tette fel a kérdést a publicista. Puzsér ezt úgy magyarázta meg, hogy egy önző társadalomban az elit is önző módon viselkedik.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés