Puzsér nem a Pesti Srácok híve, de nincs rendben, amit a Facebook tett velük

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában nagy volt az egyetértés abban, hogy a Facebooknak túl nagy a hatalma és sokszor átláthatatlan a működése, ami nagyon nincs rendben.

„A Facebook érdemi indoklás nélkül törölte véglegesen (!) a PestiSrácok.hu hivatalos oldalát” – írta közösségi oldalán Dezse Balázs, a lap egyik munkatársa. A Pesti Srácok Facebook-oldalának 123 ezer követője volt. 11 év alatt építették fel, töltötték fel rá a különböző tartalmaikat. Az oldaluk azért került tiltás alá, mert elvileg több posztjukkal is megsértették az oldal közösségi alapelveit. Huth Gergely főszerkesztő azt mondta, már a tiltás előtti hónapokban is jelentősen korlátozták a Facebook-oldaluk elérését, amíg korábban havi többmilliós interakciószámot produkáltak, ez a szám mára 200 ezerre csökkent. Hogy pontosan mely posztjaikkal lehetett problémája a Facebooknak, arról nincs információja a lap munkatársainak, mert ezt a rendszer nem mutatja meg számukra. Huth azt mondta, veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályozás megsértése miatt tiltották le őket, ők azonban soha nem népszerűsítettek terrorista vagy bűnözői csoportokat. 

Engem nem lehet azzal vádolni, hogy a Pesti Srácok híve volnék, de nagyon nincs rendben, amit most a Facebook előadott - mondta el a véleményét az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en Puzsér Róbert publicista. Miért csinál úgy a Facebook, mintha partnernek tekintene, holott valójában nem tekint annak? - kérdezte az adásban.

Csunderlik Péter történész kutató szintén kiemelte, hogy “nem a nagy barátja” a Pesti Srácoknak. “Az a szerep, amit ők visznek, az 1956-ban nem a pesti srácoké volt, hanem a pártház ablakából kifelé lövöldöző állami pénzekkel kipufajkázott ávósoké” - fogalmazott. Viszont amikor “értük jött el a fekete autó”, vagyis bezárták az oldalukat, Csunderlik szerint “problematizálni kell”, hogy mennyire átláthatatlan a Facebook működése, és az, hogy ki is hozza meg a döntéseket. A történész szerint, amikor indoklás nélkül zárnak be oldalakat, mindenképp átláthatónak kellene lenni a működésnek.

Szerinte vissza kell vágni Mark Zuckerbergnek és a hasonlóan túl nagyra nőtt vállalatoknak a világát. Lehet mondani, hogy a házibuli tulajdonosaként megszabja, kit enged be, de amikor olyan házibuliról van szó, aminek 6-7 milliárd résztvevője van és azon kívül nincs más, akkor egy ilyen típusú bulira már más szabályok vonatkoznak - magyarázta Csunderlik.

“Nyilvánvalóan közművesíteni kell, máshogy ez nem megy” - értett egyet Puzsér.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés