Puzsér Novák Katalin férjéről: ez még mindig polgári tempó, nem eléggé uralmi

Belföld
Hirdetés

Minden katonát és katonai előléptetési szabályt átugorva alezredesnek szerelt fel Veres István, Novák Katalin köztársasági elnök férje. Öthetes kiképzést követően érte el ezt a rendfokozatot, amit a Honvédelmi Minisztérium szerint megérdemel. Puzsér Róbert a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában úgy vélekedett: olyan, mintha a magyar elit azt próbálgatná, mit tehet meg.

"Hát így kell felszerelni, így, vagy sehogy" - kommentálta a történéseket a publicista, hozztéve: ez még mindig "polgári tempó, nem eléggé uralmi". Felidézte: Sztálin úgy szerelt fel, hogy egyből generalissimus lett, ezt a rangot kifejezetten neki hozták létre, hogy ne kelljen végigjárnia a ranglétrát. 

Puzsér Róbert szerint kérdés, Veres István szakasztársai milyen rangban szereltek fel. Mint mondta, kíváncsi, hogy a kiképző "hogy beszélt a kopasszal", egyáltalán a kiképzőnek milyen rangra volt szüksége, hogy a kezei alól egy alezredes kerüljön ki.

A brit trónörökösnek 10 hónap kiképzés után legfeljebb hadnagyi rang jut, de itt a "feudális köztársaságban" öt hét alatt alezredes vagy - fogalmazott, hozzátéve: a köztársasági elnök férje semmi ahhoz képest, ha valaki trónörökös Nagy-Britanniában.

Arra a felvetésre, hogy talán az egész csak a titulusról szól, nem pedig a felelősségről, a publicista azt mondta: a polgári társadalmak abban különböznek egy "feudális látszatköztársaságtól", hogy a polgári társadalmaknak fontosak a konszenzusok, ott az elit "nem mászik bele az állampolgár pofájába". De mintha itt Magyarországon az elit azt próbálgatná, mi mindent lehet, a válasz pedig az, hogy bármit, mert a társadalom meghajlott, megfáradt - tette hozzá.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés