Puzsér: Orbán Viktor tartja az ellenzéket is, mint egy törpenövényt

Belföld
Hirdetés

A publicista a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában azt mondta: Orbán Viktor legitim Magyarországon, ezért sem lehet diktatúrának nevezni a rendszert, viszont jelenleg egyfajta legitim önkényuralom jellemzi a rendszert. 

A Mandinernek adott interjút Demjén Ferenc, szerinte óriási baj, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelentett valódi korlátozások között élni, és nem tudják értékelni a szabadságot. Puzsér Róbert szerint ki kell jelenteni: Demjén Ferenc a magyar államhoz tartozik, ez kurzusokon átívelő. Az állam tart kulturális szereplőket, akik akkor tudnak megmaradni, ha az államnak időről időre hűséget esküsznek. A 70-es években a kommunisták uralták az országot, de Demjén Ferenc akkor is az államhoz tartozott, ez nem változott meg.

"Amikor a Nagy Ferónak, a Korda Györgynek, a Csepregi Évának meg a Demjén Ferencnek a hűségnyilatkozatait hallom, akkor azt látom, hogy a Kádár-kornak ez az énekkara ez az állam támogatásával érzi biztonságban magát, megvallja az államnak a vezetőjét" - fogalmazott, hozzátéve: ekkor érzi úgy a művész, hogy ő az államnak legitim.

Orbán Viktor legitim Magyarországon, ezért sem lehet diktatúrának nevezni a rendszert, ebben Demjén Ferencnek igaza van, de tartozik a pozitív definícióval, hogy akkor tulajdonképpen micsoda Magyarország - vélekedett a publicista. Szerinte ez a rendszer legitim önkényuralom - a XX. század elején azt hittük, ez a két szó nem fér össze, de a XXI. században sikerült megalkotni ennek a két fogalomnak a fúzióját.

Puzsér Róbert szerint Orbán Viktor tartja az ellenséget, mint egy bonsai-t, egy törpenövényt, amit nem engednek nagyra nőni. Itt Orbán Viktor az, aki mindenről dönt, ez egy önkényuralom, de legitim, mert a magyarok ezt a rendszert megszavazzák, ezt már nem lehet ráfogni a választási törvényre.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés