Puzsér Róbert: háború zajlik

Nemzetközi
Hirdetés

Forrtak az indulatok az Önkényes Mérvadó című műsorban, amikor az izraeli helyzet került szóba.

A Harvardon, a Stanfordon és a New York Egyetemen a diákok, professzorok és vezetők között elkeseredett vita zajlik az izraeli-palesztin konflikusról, élénk visszhangot keltve a politika és a média világában. Néhány érintett állását bukta el a közel-keleti konfliktusban elfoglalt álláspontja miatt, mások erőszakos fenyegetéseket kaptak. A Harvardon a múlt szombati terrortámadás-sorozat után több diákcsoport közös nyilatkozatot adott ki, amely elképesztő erejű reakciót váltott ki az Egyesült Államokban és a világ minden részén. A szöveg szerint a diákok "teljes mértékben az izraeli rezsimet tartják felelősnek a kibontakozó erőszakért"; hogy a közelmúltbeli események "nem légüres térben történtek"; és hogy "az izraeli erőszak 75 éve a palesztin lét minden aspektusát meghatározza".

A csoportok néhány tagja "doxxing" áldozatává vált, vagyis személyes adataikat hozzájárulásuk nélkül tették közzé az interneten. Egy, az egyetem közelében közlekedő járművön pedig egy nagy képernyő volt látható, amelyen nevek és fényképek voltak láthatóak a cím alatt: "Harvard vezető antiszemitái".

Puzsér Róbert publicista azt mondta az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en, hogy nem légüres térben zajlik az izraeliek elleni gyilkosság-sorozat. Az a kérdés, hogy gondolják a fentebb megnevezett egyetemek diákjai, professzorai: 2001.09.11-e terrormerénylete légüres térben zajlott, az egy politikai vákuumban történt? Azért az Egyesült Államok politikája a felelős?, kérdezi Puzsér.

A publicista úgy látja, azok, akik teljes mértékben az izraeli rezsimet hibáztatják a történtekért, “nem hajlandóak látni a vallásháború jegyeit”, holott szerinte ez beleilleszkedik a 2011.09.11-én indult iszlamista dzsihadizmusnak a tendenciájába. Megannyi terrorcselekmény történt azóta Amerikában, Európában, Izraelben. Ezek nem olyan merényletek, mint amiket az ETA, az IRA, vagy a Vörös Hadsereg Frakció végeztek a XX. században, mondta. 

A mostani terrorcselekmények elkövetői válogatás nélkül gyilkolnak nem muzulmánokat, és nincs követelés, hanem háború zajlik, fogalmazott.

A műsor egy pontján Horváth Oszkár félbeszakította Puzsért és azt mondta neki: létezhetne egy olyan megoldás, hogy Izrael és a nyugati világ nem harcol többet a szent helyért, és Izrael Jeruzsálem nélkül jöjjön létre. 

Puzsér visszakérdezett: “te tényleg azt gondolod, hogyha Izrael átengedi Jeruzsálemet a muzulmánoknak, akkor ez a vallásháború véget ér? Akkor jól laknak, azt mondják, hogy lemondunk a kalifátus igényéről? Lemondunk arról, hogy a világ egyetlen, összefüggő iszlám köztársaság legyen? Hogy akkor majd beérik vele? Te tényleg ilyennek látod az erőszakot?”

Puzsér kiemelte: nem úgy hangzik a követelés, hogy Izrael adja át Jeruzsálemet a muzulmánoknak, és akkor véget ér az intifáda. A muzulmánok jelenleg is látogathatják a Sziklamecsetet, emelte ki Puzsér. A publicista azt is mondta, Horváth amellett érvel, hogy engedjünk a terrornak, legyen a Hamászé Jeruzsálem, és akkor bizonyára béke lesz. És ha nem lesz? “Nézd, ha nem lesz, akkor vissza az egész oda, ahol előtte volt”? mondta Horváth Oszkár. “Hány embernek kell belehalni a kísérletedbe, abba, hogy átadjuk Jeruzsálemet, aztán meg visszavesszük?” - szegezte neki Puzsér a kérdést Horváthnak. “Hány embernek kell belehalni nem az én kísérletembe?” - vágott vissza a műsorvezető Puzsérnak.

Hogy hova jutottak el a beszélgetésben, hallgassa meg az adást itt:

Hirdetés
Hirdetés