Puzsér: ugyan hol lehetne jobb helye 1530 milliárd forintnak, mint a reptérben?

Belföld
Hirdetés

A budapesti repülőtér megvásárlásával Orbán Viktor a magyarság újabb honfoglalására teheti fel a koronát, mondta Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában.

Több mint 1500 milliárd forintért veheti meg az állam a Budapest Airportot. A portfolio cikke szerint a repteret üzemeltető cég eladása évek óta húzódik, 2020-ban egy magyar befektetőkből álló konzorcium tárgyalt a megvásárlásáról, majd a magyar kormány is folytatott tárgyalásokat az ügyletről. Végül a múlt héten vételi ajánlatot tett a kormány, amit azóta a tulajdonos is megerősített. A Bloomberg értesülései szerint a repülőtér felvásárlása 4 milliárd eurós - körülbelül 1530 milliárd forintos - tranzakció lehet. A magyar állam egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül 51 százalékot szerezhet, a fennmaradó 49 százalékot pedig egy reptérüzemeltető cég birtokolná. A Népszava szerint az ügylet a legjobb esetben 30-35 év alatt térülhetne meg, ám az továbbra sem világos, hogy ez miért lenne jó az adófizetőknek.

Horváth Oszkár elmondta, hogy kiszámolta, és átlagosan 30 milliárd forintos nyereség jött ki neki éves szinten, amit a reptér termel, így akár benne van a pakliban, hogy csak 50 év múlva térülne meg az üzlet. A műsorvezető egyébként támogatná, hogy az állam üzletrészt, vagy teljes üzletet szerezzen bevételt termelő dolgokban is, hiszen jó, ha az állam úgy is gondolkozik, mintha vállalkozó lenne, de “nem jön ki a matek, miért lenne jó bármelyik háztartásnak, hogy befektet 150 ezer forintot családtagonként, és 50 év múlva” megtérül.

Puzsér Róbert publicista megkérdezte: ugyan hol lehetne jobb helye 1530 milliárd forintnak, mint a reptérben? A reptér megvásárlása, amivel Orbán Viktor a kormányzására, és a magyarság újabb honfoglalására felteheti a koronát, fogalmazott. Emlékeztetett: 2005-ben a Gyurcsány-kormány privatizálta a Budapest Airport 75 százalékát, majd az Orbán-kormány 2011-ben arra hivatkozva, hogy a fennmaradó 25 százalék kisebbségi részesedés úgyse biztosít érdemi szerepet, eladta a maradék részt is. “Annyira elkötelezett volt abban, hogy szakítson a Gyurcsány-korszakkal, hogy előbb bevégezte. Valamit úgy lehet rendesen visszavásárolni, hogy előbb rendesen eladjuk” - tette hozzá Puzsér.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés