Raskó György: Udvariasan alábecsült a 6-7 százalékos orbáni infláció

Belföld
Hirdetés

A magyar élelmiszer-infláció a legmagasabb az Európai Unióban - erősítette meg újra Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a csütörtöki közleményében. Az élelmiszerek egy év alatt több mint 40 százalékkal drágultak itthon. Közben a kormány április végéig meghosszabbította az élelmiszer-árstopot. A témával kapcsolatban Raskó György nyilatkozott a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Raskó György agrárközgazdász szerint a kormány politikai előnyöket várt az élelmiszerárstop meghosszabbításától, de ez egy rossz gazdasági döntés volt: a probléma, hogy az ársapkás termékek beszerzése súlyos problémákat okoz a kiskereskedelemnek és a termelőknek egyaránt.

Mint mondta, azok a termelők, akik ársapkás termékeket állítanak elő, azok vagy külföldre exportálják árujukat vagy visszafogják a termelésüket, mert télen jóval drágább ezeknek a termékeknek az előállítása, mint más évszakokban. Rámutatott, hogy a kormánynak a hazai termelők érdekeire is tekintettel kellene lenni, hiszen aki egyszer abbahagyja például az állattenyésztést, szinte biztos, hogy nem kezd bele újra.

Ha kézzelfogható eredménye lenne az árstopoknak, akkor nem Magyarországon lenne a legmagasabb az infláció az Európai Unió tagországai közül

– hangsúlyozta Raskó.

Úgy véli, a kormány minden lépésével közvélemény-kutatást végez, és valószínűleg olyan eredményt kaptak, hogy a megkérdezettek jó dolognak tartják az ársapkát.

Tölgyessy Péter politológus néhány napja azt nyilatkozta a Partizánnak, hogy a környező országokhoz képest Magyarországon 6-7 százalékos többletinfláció van. Szerinte ez nem a háborús- vagy a szankciós infláció, hanem az Orbán-rendszer többletinflációja, ez az Orbán-infláció, ha úgy tetszik – fogalmazott Tölgyessy.

A műsorvezető felvetette Raskó Györgynek, hogy az élelmiszerek esetében mennyire reális a 6-7 százalékos Orbán-infláció, mire Raskó úgy reagált, hogy szerinte udvariasan alábecsült a 6-7 százalékos orbáni infláció, ami bizonyítottan a kormány rossz döntéseinek a következménye. Azt gondolja, hogy emiatt Magyarországon tovább fog tartani a magas infláció és még akár emelkedhet is a következő negyedévben, miközben minden európai uniós tagországban csökkenni látszik. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés