Repülőklubokban is keresi a jövő pilótáit az új parancsnok

Belföld
Hirdetés

Ismét van a légierőnek parancsnoksága, és ez nagyban befolyásolja a fejlesztéseket és a pilótaképzés menetét. A Katonadologban Dr. Koller József dandártábornokkal, az MH Légierő Parancsnokság parancsnokával beszélgetett Novák András. 

A nemrég kinevezett parancsnok elmondta: jelenleg 60 főből áll a parancsnokság, a struktúrája pedig olyan, mint a NATO-ban. Öt alakulat, a kecskeméti, a pápai és a szolnoki bázis, a győri rakétás alakulat és a légivezetési rendszer egy része tartozik hozzájuk. 

„Sikerült megnyerni azokat az embereket, akikkel nagyon hatékonyan el tudtunk indulni, és szeretném ezt vinni egy darabig tovább, fiatalítani egy kicsit, nagyon szeretném, hogyha a fiatalokat is bevonnám, és nem nehéz egyébként, mert innentől, hogy úgy hívjuk, hogy parancsnokság, úgymond a kezek a magasba lendültek, hogy szeretnének jönni. A lehetőségeimhez mérten bizonyos területeket fiatalokkal is lefedek, hiszen a fiatalokba bízva, az új képességekben (…) biztos, hogy a fiataloknak a tudására szükség lesz” – emelte ki Koller József.  

A pilótaképzés 2018-as indulása óta 16 helikopterpilóta és 5 merevszárnyas pilóta repül, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen még 36-an tanulnak és – ahogy a parancsnok fogalmazott – további negyvenen már „térdelő rajtban” vannak.

Az utánpótlásról azt mondta: arra hívja fel a 12-15 éves korosztály figyelmét, hogy a repülőklubok várják őket és 16 évesen már egyedül repülhetnek, szakszolgálati engedélyük lehet. 

„Induljanak el ott, én majd ott meg fogom őket találni.(…) Nem toborzunk, nem szeretem ezt a toborzást. Ez olyan, mintha valami rossz dologra akarnám rávenni az embereket, én pályára irányítok, elmondom a finomságokat, újdonságokat, hogy milyen klassz élet vár azokra, akik bejönnek katonának, pilótának, repülőműszakinak, repülésirányítónak, és akkor mindenki eldönti, hogy akarja vagy nem” - tette hozzá.

A kanadai képzés mellett nemrég lehetőség nyílt az Egyesült Államokban San Antonio mellett is vadászpilóta képzésre. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés