Révész Máriusz Budapestről: "Hát ilyen a világon nincsen"

Belföld
Hirdetés

Minden nagyvárosban az a tendencia, hogy a belvárosokon átmenő forgalmat csökkenteni szeretnék, hogy az élet egész élhetőbb legyen, de ami most Budapesten történik, olyan a világon sehol nincsen - mondta Révész Máriusz a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

"Olyat sehol nem csinálnak, hogy felújítunk egy utat, teherautókra méretezzük, jó vastag alapot rakunk alá, majd mikor elkészül, akkor azt mondjuk, hát bocsánat, ezt mégsem adjuk át a teherautóknak, hanem inkább azt szeretnénk, hogyha itt babakocsikkal sétálnának" - fejtette ki az aktív Magyarországért felelős államtitkár. Úgy véli, a Fővárosi Önkormányzat ebben a kérdésben azzal a vízióval adós, hogy miért lesz sokkal jobb a városban az élet, abban az esetben, hogyha itt nem közlekednek az autók. 

A másorban kérdezték az államtitkárt a KRESZ tervezett módosításáról is. Révész Máriusz elmondta: az elektromos rollerek ügyében a mai napig nincs szabályozás. Az államtitkárság már elkészített egy javaslatot 2021-re, közben Vitézy Dávid - akivel egyeztettek távozott - így jelenleg Nagy Bálint új közlekedési államtitkárral egyeztetnek erről. "Remélem, hogy még ebben a félévben, de legkésőbb a következőben már végre keresztül fog menni" - fogalmazott. Mint mondta: tervezik azt is, hogy Magyarországon is a környező országokhoz hasonlóan 12 éves kor előtt közlekedési alapvizsgát tegyenek a gyerekek, hiszen a KRESZ szerint akkor már kimehetnek a főútra biciklivel. 

Révész Máriusz az Aktuálban beszélt a beruházások leállításáról is. Az államtitkárságot ez úgy érintette, hogy idén nem lesz forrás a turistaház fejlesztési programra. 

Most kiemelt feladatnak tekinti a szabadidősportok megkedveltetését, hiszen az Eurobarométer felmérése szerint a magyarok keveset sportolnak, a megkérdezettek 59%-a nyilatkozott úgy, hogy soha nem sportol - ezen szeretne változtatni. Stratégiát alkotnak arra, hogy ez változzon. Március 27-től 77 napos program indul, amelyben szabadidős sporteseményeket terveznek. 

"Az iskolák motivációjára százmillió forint díjazást ajánlottunk fel, amit sporteszközök vásárlására fordíthatnak, egy-egy iskola egy-egy millió forintot nyerhet" - mondta Révész Máriusz. 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés