Robotok a konyhában - ez a jövő?
A gépek már régóta jelen vannak a családok konyhájában, de vajon a közétkeztetésben mennyire veszik át a robotok az emberek helyét?
A robotika már évtizedek óta segítség a családok konyhájában, a gépesítés a nagyobb konyhákban is elérhető - ma már nem sok olajban lehet csak kisütni a rántott húst a közétkeztetésben, hanem vannak erre drága, de energiatakarékos kombisütők, amibe csak kevés olaj kell, és nagyon jó hatásfokkal aranybarnára lehet sütni a húst. Vannak olyan eszközök, amelyek nagyon hamar lehűtik az ételeket, hogy a beltartalmuk minél nagyobb arányban megmaradhasson, és semmi esetre se indulhasson el bennük semmiféle károk folyamat.
Azonban az ellenőrzéseket még nem tudják kiváltani a gépek.
A szakember úgy látja, hogy a nagyon közeli jövőben az emberi erőforrást még nem lehet teljesen kivonni a “képletből”. A munkaerő hiányára vonatkozóan pedig mindig kell fejlesztést eszközölni, de a séftől a konyhafőnökön át a konyhai kisegítőkig ezek az emberek nélkülözhetetlenek maradnak.
A kényelmi funkciók azok, amelyek az otthoni megoldásokat fejlesztik, árulta el Enyedi Csaba. Példának hozta azt a hűtőt, ami érzékeli, hogy a tej- vagy tojástartóban mennyi van, és ha már kevés, akkor figyelmeztetést küld, vagy online áruházba beteszi a tételt a kosárba. De hozzáteszi, hogy ezek mind külön egységek, és mivel el tudnak romlani, ezért a hosszútávú használhatóságnak nem kedvez.
Az automata krumplipucoló is trendi lehet, de a nagyüzemi konyhákon évtizedek óta létezik olyan megoldás, amivel több mázsa krumplit tudnak pillanatok alatt megpucolni - ez egy forgótárcsás mosógéphez hasonló berendezés. Egyébként annak a híve, hogy ne bonyolítsuk az életünket felesleges eszközökkel, mert gyakran van olyan, ami csak foglalja a helyet, de semmiképp sem egyszerűbbek velük a mindennapok.
A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: