Rusvai Miklós: a koronavírus az influenza alá esett megbetegítő képesség tekintetében

Belföld
Hirdetés

Orvosi értelemben jelenleg nem okoz gondot a koronavírus, nincs járvány úgy, hogy a lakosság érezze, vagy hogy az egészségügyre terhelést jelentene – hangsúlyozta a virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában.

"Mi, virológusok viszont tudjuk, hogy a vírus itt van, és elég sok embert megfertőz, csak szerencsére ez már nem jár súlyos következményekkel" - mondta.

A virológus hozzátette: Kínában egyelőre nem ütötte fel még a fejét olyan új mutáns, ami esetleg veszélyt jelenthetne a világ többi részére. Helytállónak látszanak azok az elemzések, hogy a kínai hatóságok igazából ráengedték a vírust a lakosságra. Bár van aki pánikol, sok a fertőzés, de ez egy könnyebb vírus, mint az eredeti, így kevesebb a haláleset, és lesz egyfajta immunitása a kínai lakosságnak.

Jelen tudásunk szerint és az eddig megismert változatok alapján a szakember szerint kijelenthető, hogy Európának, Magyarországnak nem jelent a koronavírus súlyos egészségügyi problémát és terhelést az egészségügyre. Az eddigi megfigyelések alapján nálunk a Covid már egy kicsit az influenza alá küzdötte le magát megbetegítő képességben.

Egyszer már megégettük magunkat

Hivatkozás másolása

A Kínából érkező utasokkal kapcsolatos elővigyázatosságról Rusvai Miklós azt mondta: érthető az aggodalom, mert egyszer már megégettük magunkat, és a közmondás is azt mondja, hogy akit a kígyó megharapott, az a gyíktól is fél. Az óvatosság diktálja most inkább ezeket a szabályokat, és nem a jelenlegi vírussal szerzett rossz tapasztalat.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés