Schiffer a bírósági reformról: ezeket az ügyeket alig követi a közvélemény

Belföld
Hirdetés

Társadalmi egyeztetésre bocsátja a kormány a bírósági reform törvénytervezetét, amelyet az Európai Bizottsággal való megállapodásban szereplő "szupermérföldkövek" között tartanak számon. Schiffer András ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: ez a Fidesz népszerűségét nem valószínű, hogy nagyban befolyásolja majd.

Úgy látja, az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos változásokat a közvélemény alig követte, neki még ellenzéki politikusként is az volt a benyomása, hogy a legorbánellenesebb közönség sem követte ezt részleteiben, de ez igaz a fideszes táborra is. Akinek épp peres ügye van, az ha nem kedvező ítéletet kap, nagy kedvvel tesz ezért felelőssé mindenkit, de ez a Fidesz népszerűségét nem valószínű, hogy nagyban befolyásolni fogja - jegyezte meg.

Schiffer András szerint Orbán Viktor pontosan mérlegelte, ahogy az OBH vagy az OBT jogköreinek a változtatásai sem keltenek nagy politikai hullámokat, úgy az alapítványok ügye sincs a politikai agenda élén. Az Európai Bizottságnak azzal kapcsolatban, hogy egy ország hogyan szervezi meg a felsőoktatási rendszerét, igen kevéssé osztottak lapot, ugyanakkor a miniszterelnöknek ez egy győzelmi pont lehet - tette hozzá.

Ha Orbán Viktor elébe akart volna menni az eszkalációnak, akkor már a decemberi törvénymódosításoknál kivehette volna a kormánytagokat a kuratóriumokból - mondta az ügyvéd. 

Létezik még független bíráskodás?

Hivatkozás másolása

Schiffer András kijelentette: van független bíráskodás, meggyőződése, hogy a bírói kar döntő hányada semmilyen módon nem befolyásolható politikailag. Amit kifogásolt, az az ötödik alaptörvény-módosítás után, az OBH elnök parttalan pályázat érvénytelenné nyilvánítási jogköre, ebben a Varga Judit-féle tervezet most korrekciót javasol - mondta.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elsősorban a 2019-es törvénymódosítások miatt ne történtek volna olyan beavatkozások a rendszerbe, amelyek aggodalomra adnak okot - tette hozzá.

Saját praxisából nem tud olyan ítéletet mondani, ahol egy bírát politikai okokból utasítottak volna ilyen-olyan ítéletre - közölte. Aki viszont ismeri a bíróságok működését, pontosan tudja, hogy kizárt, hogy egy bírónak egy konkrét ítéletnél tollba mondják a döntést - fogalmazott.

Schiffer András színháznak nevezte, hogy a vészhelyzetre hivatkozva rendeleti úton hoz döntéseket a kormány, ugyanis a maga kétharmados többségével ezeket a rendeleteket a Fidesz törvényalkotási úton is megalkothatná. Úgy látja, a különleges jogrend arra van, ha valamilyen veszély ér minket, akkor azonnal cselekedni lehessen, ez elméletileg helyes, a probléma viszont az, hogy az elmúlt három évből az látszik, ha bekövetkezik bármilyen veszély, akkor az egyfajta biankó csekket jelent a kormánynak, hogy bármilyen területen bármit megtehet. Ez egy súlyos alkotmányossági probléma - jelentette ki.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés