Schiffer: Aki ma elveti a béketárgyalások esélyét, az ugyanúgy felelősséget visel a háború eszkalálódásáért

Belföld
Hirdetés

Amikor a progresszív oldalnak elfogynak az érvei, akkor az erkölcsi megsemmisítést pszichologizálással kezdik, nem arról vitatkoznak, hogy a NATO-nak, az EU-nak a szerepvállalása rendben van-e vagy sem – mondta Schiffer András a Spirit FM Bennfentesek című műsorában, ahol azt is leszögezte, hogy az alapvető felelősség Putyint terheli.

„Rémületes, hogy a nyilvánosság hova züllött le, egyáltalán lehet-e még újságírókról beszélni”– kezdte reakcióját Schiffer András az őt ért kritikákra. Bizonytalan azügyben, hogy érdemes-e értelemes vitákat kezdeményezni bármiről, mert szerinte szekértáborok és buborékok harcolnak. „Az iróniát és az árnyalást egyáltalán nem vették észre. Ebből lett az, hogy én pontosítottam. „Dehogy pontosítottam, én teljes egészében fönntartom a véleményemet”– jelentette ki.

Vona Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy kik és miért vehettek észre politikai töltetet a Schiffer Mandiner interjújában: „Egy olyan újságírói körről beszélünk, amelyik az ellenzéki összefogásnak volt a támogatója és a kampánynak a segítője. Schiffer András elmondta a véleményét az összefogásról és neki lett igaza. Ez szerintem nagyon sokaknak fáj, ez sok embernek irritáló. András ezzel az interjújával adott nekik egy ürügyet, hogy törlesszenek rajta.”

Schiffer álláspontja szerint a közszereplőknek kifejezetten kötelességük is, hogy ne egybites propagandaszövegeket mondjanak, hanem összetettebben fogalmazzanak, és amióta nem versenyeznek választópolgárok szavazataiért, ők is megengedhetik ezt a luxust maguknak. 

Sanna Marin finn miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy akkor lesz béke, ha az oroszok elhagyták Ukrajnát. Vona szerint is túlszaladás volt Schiffer finn miniszterelnöknővel kapcsolatos párhuzama, miszerint Sanna Marin legalább akkora uszító, mint a Putyin-féle adminisztráció. Hozzátette, a szövegkörnyezetből kiszakítva könnyen lehet rosszul magyarázni: „András hibát követett el ezzel a mondattal, mert egyenlőségjelet tett az agresszor, a profitéhes amerikai Blinken és a statisztaszereppel bíró finn miniszterelnöknő közé.”

„Lehet, hogy Puzsér Róbertnek igaza van, és blöff az atomfenyegetés Putyin részéről, az viszont nem blöff, hogy atomerőművek környékén folyik egy ádáz küzdelem a felek között. Innentől kezdve a mi bőrünkre is megy a játék. Innentől kezdve azt mondani, hogy nem adok esélyt a békének, nem adok esélyt a béketárgyalásoknak egyrészt teljesen más, mint február 24-én ilyent megfogalmazni. Másrészt óriási felelősség egész Európával szemben. Ezt a véleményemet fönntartom”– jelentette ki Schiffer. 

Hangsúlyozta, hogy számára nem kérdés, hogy az alapvető agressziót Oroszország és Vlagyimir Putyin követte el. Nem vitakérdés, hogy sem nemzetközi jogi, sem morális alapja nem volt Oroszországnak erre az agresszióra. A polgári lakosság elleni agresszióra egyetlen hadvezetésnek, államgépezettnek sincsen felhatalmazása.

Bő féléve folyik irdatlan emberáldozattal, gazdasági károkkal Európára nézve és környezeti kockázatokkal mindannyiunk életére és a jövő generációkra nézve. Innentől kezdve úgy csinálni, mintha ezek a kockázatok és az időmúlás nem következett volna be, egyszerűen szemfényvesztés– véli Schiffer. Hozzátette, ebben a helyzetben bármennyire is az alapvető felelősség – már csak időrendben is – Putyint terheli, aki ma elveti a béketárgyalások esélyét, az igenis ugyanúgy felelősséget visel a háború eszkalálódásáért.

Azokra a véleményekre, miszerint sértett volna, úgy reagált, hogy amikor a progresszív oldalnak elfogynak az érvei, akkor az erkölcsi megsemmisítést pszichologizálással kezdik, és ezzel próbálják elfojtani a vitát. Nem arról vitatkoznak, hogy a NATO-nak, az EU-nak a szerepvállalása rendben van-e vagy sem. „Ezeket a vitákat mind meg lehet spórolni, ha azt lehet mondani a beszélő félre, hogy sértett, idióta, XY bérence. Innentől kezdve nem szükséges vitázni, nem szükséges érvelni”– magyarázta.

Mint Schiffer mondta, lehet, hogy nincs igaza, de azok, akik előszeretettel kampányolnak toleranciával, szörnyülködnek a gyűlöletkeltés ellen, ők maguk a szabadságjogok felkent védőszentjei, akik részvételiségről hadoválnak, azok megsemmisítik azt, akinek az álláspontja valamelyest eltér az övéktől.

Többen felrótták Schiffernek, hogy miért szerepel a köztévében, miért adott interjú a Mandinernek, sőt olyat megjegyzéseket is kapott, hogy csak azért engedik be a köztévébe, mert ő nem képvisel ellentétes nézeteket. „Ha a tények nem számítanak, akkor tényleg nem számít semmi. Meg kell nézni, hogy én nem most, hanem a kampányt megelőzően is nem egyszer ezekbe a beszélgetésekbe a korrupciógyanús ügyleteket, Mészáros Lőrinc feltűnő gazdagodását is bevittem a köztévébe. 

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgatható meg. 

Hirdetés
Hirdetés