Schiffer András lett Ráczné Földi Judit jogi képviselője - most megszólalt az ügyben

Belföld
Hirdetés

Schiffer András a Spirit FM Bennfentesek című műsorában beszélt arról, hogy miért vállalta el a DK-s Ráczné Földi Judit jogi képviseletét.

A rövid válasza az volt, hogy egy ügyvédnek ez a dolga. Majd kifejtette, hogy egy ügyvédnek nem az ügyféllel, főleg nem az ügyfél politikai nézeteivel, hanem az üggyel kell azonosulni. „Én az üggyel maximálisan azonosulni tudok” – fogalmazott Schiffer.

Az ügyvéd szerint az ügynek mindenféle magyarázás ellenére nem az a tárgya, hogy Ráczné Földi Judit offshore lovag-e vagy sem. Schiffer szerint a per tárgya Ráczné becsülete, szavahihetősége. Azt állították róla, hogy ő félrevezette az ellenzéki politikai közösséget, saját pártját és a saját választóit, és ez egy tényállítás– magyarázta Schiffer. „A bíróságok ezt véleménynyilvánításnak tekintették, ezért hajtottak el minket. Ezért megyünk tovább a kúriára” – tette hozzá.

Mint mondta, Ráczné nem azért indított pert, mert őt offshore-lovagnak nevezték, ő nem tagadta, hogy ezeknek a cégeknek ügyvezetője, kézbesítési meghatalmazottja volt. Hangsúlyozta, hogy azért indított pert Ráczné, mert orgánumok azt állították róla, hogy hazudott. Az előválasztás során alá kellett írni egy feddhetetlenségi nyilatkozatot, melynek egyik pontjában arról nyilatkoztak, hogy sem az ő, sem a közeli hozzátartozói tulajdonában nincs offshore-cég.

Schiffer András felháborítónak tartja, ha egy ügyvédet az ügyválasztása miatt támadnak. Kiemelte, hogy egy ügyvédet politikai megnyilvánulásai miatt természetesen ugyanúgy lehet támadni, mint bármely más foglalkozású személyt, de az ügyfélválasztása tabu.

Másrészt úgy véli, egy jogállamban garanciális elemnek számít, hogy mindenkinek joga van a jogi képviseletre: „Nagyon bájos, hogy magukat igaz konzervatívnak, alkotmányos demokratának, a jogállam híveinek, sőt Orbán ellenében a jogállamot helyreállítani kívánó embereknek ez nem egyértelmű” – nyilatkozta az ügyvéd.

„Én az ügyet nézem, nem az ügyfelemet. Ilyen alapon már az ideológiai térképet széljobbtól szélbalig már végigsasszézhattam volna, mert innen-onnan voltak ügyfeleim” – tette hozzá.

Ráczné egyáltalán nem politikai szálon, hanem szakmai kapcsolaton keresztül kereste meg őt.

„Részben korábbi képviselői tevékenységem okán, részben azért, mert sajtóperekben van tapasztalatom, igen gyakran megfordulnak az irodámban politikusok. Ha kormánypárti keresne meg, nem utasítanám el, de mióta kijöttem a parlamentből, kizárólag ellenzéki politikusokat képviseltem, minden árnyalatban” – mondta a műsorban.

A teljes adás itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés