Schiffer András: Orbán nem tart igényt a hozzáértő emberekre, ez ön- és közveszélyes kezdeményezés

Belföld
Hirdetés

Az elmúlt időszakban több kormányzati szereplő is távozott a posztjáról. A sort Palkovics László technológiai és ipari miniszter kezdte meg, majd őt követve felállt a posztjáról Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár is, valamint Tarlós István is távozott a MÁV igazgatótanácsából. Eközben a Honvédelmi Minisztérium két államtitkárát, Maróth Gáspárt és Fekete Szilviát is felmentették a tisztségéből. Mi történik az ötödik Orbán-kormányban? Erre kereste a választ a Spirit FM Bennfentesek legutóbbi adásában Schiffer András és Vona Gábor. 

Vona Gábor úgy látja, bár nincs kormányválság, de mindenképpen "zavar van az erőben". Szerinte amíg korábban Orbán Viktor irányította az ilyen folyamatokat, most nem igazán ura az eseményeknek. A miniszterelnök ugyanis korábban mindig hetekkel előre lebegtette a nyilvánosságban, ha változásokra készült a kormányában, most azonban "mintha a korong után korcsolyázna" csupán".

Schiffer András is elvetette, hogy kormányválságról lenne szó, azt azonban ő is érdekesnek tartja, hogy kormányátalakításokra került sor, hiszen 2010 óta erre nem igazán volt példa, szerinte "Orbán mindig célzottan egy-egy személyt csereberélt" csak. Ez egy új elem Schiffer szerint.

Az ügyvéd megjegyezte azt is, a jelenlegi kormányzati struktúra átláthatatlan, sok a párhuzamosság benne, a miniszterelnök ráadásul szereti versenyeztetni a különböző szereplőket, ezért Palkovics lemondása mögött presztízsharcokat feltételez.

Számára azonban a legmegdöbbentőbb nem is az ő vagy Vitézy Dávid távozása a legmegdöbbentőbb fejlemény, hanem Maróth Gáspáré. Schiffer úgy látja, hogy Maróth azon kevesek közé tartozik az egész kormányzatban, akinek a kisujjában van minden geopolitikai tudás, a felmentése pedig egy NER-en belüli gazdasági belharc eredménye lehet. Ez szerinte azt mutatja, hogy Orbán Viktor sem a diplomácia karban, sem a kormányzati struktúrában nem tart igényt a hozzáértő emberekre. 

"Ez egy ön- és közveszély kezdeményezés."

- véli Schiffer András.

Vona Gábor szerint is tudatosan versenyezteti a miniszterelnök a körülötte lévő személyeket, ezzel az a célja, hogy megszilárdítsa a hatalmát. Orbán szerinte úgy gondolkodhat, hogy a hivatalos intézményrendszeren túl létre kell hoznia egy bizonyos értelemben fontosabb, személyekre épülő, informális kapcsolatrendszert is. A legnagyobb problémát ugyanakkor abban látja, hogy jelenleg a kormányzatban nincsen egy erős gazdasági ember, mert az ezzel kapcsolatos feladatokat tudatosan szétszabdalta, éppen a korábban említett versenyhelyzet kialakítása miatt. 

Schiffer András úgy véli, a 2010 előtti világban azok számítottak jó minisztereknek, akik a saját tárcájuknak a legtöbb forrást ki tudták harcolni, ez a szocialisztikus miniszteri szerepfelfogás ugyanakkor akadálya a politikai akaratérvényesítésnek, ezért Orbán Viktor "ezt a történetet a feje tetejéről a talpára állította". Szerinte a miniszterelnök egy olyan kormányzati piramist hozott létre, amelyben ő testesíti meg magát a politikai akaratot, és akkor válik valaki jó miniszternek a szemében, ha ezt az akaratot ki tudja olvasni a szavaiból, és azt végigveri az egész államigazgatási szervezetrendszeren belül. Ebből azonban az is következik, hogy senki nem lehet biztos a dolgában, ha miniszteri megbizatást nyer, mert lehet, hogy holnap kap egy másik feladatot vagy éppen elvesznek tőle, akkor is ugyanolyan alázattal kell végeznie a munkáját. 

Az ügyvéd szerint tehát az is a miniszterelnök hatalmának a megszilárdítását szolgálja, hogy a versenyeztetés egyik eszköze, hogy egyik nap valakinek még az egészségügyben kell teljesítenie, aztán a védelempolitikában, megint másnap az uniós pénzek felhasználása területén. 

"Az a jó miniszter, aki minden területen helyt tud állni."

- véli Schiffer András arról, hogyan gondolkodhat Orbán Viktor. 

Vona Gábor egy másik aspektusta is felhívta a figyelmet, szerinte ugyanis Orbán Viktor pszichológiai szempontokat is figyelembe vesz az ilyen döntéseinél és tudatosan játsza ki egymás ellen a kormányzati szereplőket. Szerinte a miniszterelnök ebben igazán hatékony, mert tudja azokat a motivációkat, ami egy-egy embert működtet, és ennek alapján helyezi előre vagy hátra a szereplőket. Konkrét példát is hozott erre Vona, Lázár János újboli beemlése a kormányba, és az ott kapott feladatai szerinte inkább büntetés a miniszterelnök részéről. Ezek ugyanis nem biztos, hogy adnak lehetőséget a miniszter politikai kiteljesédére, inkább olyan területekről van szó, amelyekben kopni lehet.

Az adás során szó esett még a Lengyelországban becsapódott rakétáról, az amerikai félidős választásról, és a Baranyi-ügyről is.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés