Schmidt Mária: Európa, mint önálló entitás a megszűnés küszöbére ért

Nemzetközi
Hirdetés

Október közepén jelent meg Schmidt Mária Látlelet az orosz-ukrán háborúról című könyve. A Harcosok klubjában a könyvéről, az orosz-ukrán háborúról beszélgettünk a Terror Háza Múzeum főigazgatójával.

Minden oldalról átjáróházzá vált Európa szíve. (...) Jönnek be az amerikaiak, övék a védőernyő Európa fölött, minden az ő kezükben van, úgy tűnik, hogy Európa, mint önálló entitás a megszűnés küszöbére ért – erről Schmidt Mária beszélt a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója reménykedik abban, hogy közel állunk egy megállapodáshoz és egy fegyverszünethez, ami szerinte csak egy amerikai-orosz megállapodás lehet.

Úgy gondolja, hogy az Amerikai Egyesült Államok volt abban a helyzetben ’90 után, hogy meghatározó szerepet mutasson fel és aktívan formálja a bipoláris világ összeroppanása utáni világpolitikát.

Az a tény, hogy Oroszország nem tudta tárgyalóasztalhoz kényszeríteni az Amerikai Egyesült Államokat, az önmagában egy kudarc 

– mondta Schmidt Mária. 

A főigazgató úgy véli: van az oroszokban egy paranoiás félelem, hogy körbe lesznek kerítve, van bennük egy rettenetes megbántottság érzés, miután 45 évig egyenrangúnak tételezték magukat, és közösen uralkodtak a világon, most már figyelembe sem veszik őket.

Schmidt Mária szerint, ha nem lenne pattanásig feszült az ukrán helyzet, nem biztos, hogy Finnország NATO-csatlakozását könnyen lenyelték volna az oroszok. Hozzátette: mindent az erőpozíciók döntenek el, és az a nagy kérdés, hogy lesz-e annyi bölcsesség az amerikaiakban és az oroszokban, hogy olyan megállapodást tudjanak kimunkálni, amivel minden fél valamilyen formában tud élni.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés