Schmidt Jenő: Ha nálunk is elzárják a meleg vizet a konyhán, elvisszük máshova a gyerekeket enni

Belföld
Hirdetés

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra azt a levelet, amelyben a tankerület közölte vele, a gazdasági helyzetre való tekintettel december 1-től nem tudják biztosítani a meleg vizet a helyi iskolák konyhái számára, ezért a jövőben erről az önkormányzatnak kell gondoskodnia. 

Többek között erről is kérdeztük Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökét a Spirit FM Aktuál című műsorában. A szövetség elnöke szerint a tankerület nem tehet ilyet, mert bár jogilag továbbra is az önkormányzatok a tulajdonosai az iskolák épületeinek, ugyanakkor az üzemeltetést a Klebelsberg Közpon (KLIK) vette át, így a szolgálatatásokról nekik kell gondoskodniuk. 

Schmidt arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekben az épületekben nem lehet szétválasztani a konyhai meleg vizet és fürdővizet, mert ezek komplex rendszerek. Azt pedig az önkormányzatok nem fogják megcsinálni, hogy külön mérőórákat és melegítő bojlekereket szerelnek be a konyhákba. 

"Mi nem fogunk tudni mit csinálni, nem tudunk számlákat fizetni helyettük, nem tudunk bemenni se a saját épületünkbe, mert mi nem vagyunk ott senkik, csak tulajdonosok."

- szögezte le Schmidt Jenő. 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: annak idején vagyonkezelési szerződésben adták át az önkormányzatok az iskolák épületeit a KLIK-nek.

Schmidt azt mondta, ha náluk is megtörténik ez, akkor az önkormányzatnak egy lehetősége van, hogy bezárják az iskolai konyhákat és máshova viszik át a gyermekeket étkezni. 

"Aztán majd a KLIK meg elmagyarázza, hogy akkor mi lesz."

- fakadt ki az önkormányzati szövetség vezetője. 

A beszélgetésben egyébként szóba került még a közvilágítás és a drasztikusan növekvő energiaárak kérdése is az önkormányzatok vonatkozásában.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés