Sokan kiszorulhatnak az autótulajdonlásból

Belföld
Hirdetés

Két év alatt majdnem 14 százalékos visszaesés volt az autóértékesítési piacon– értékelte az autópiac helyzetét Schiller Márk autópiaci szakértő a Spirit FM Partvonal című műsorába. Mint mondta, 2020-ban 150 ezer személyautót és kishaszonjárművet értékesítettek a magyar autópiacon, 2022-ben ez a szám visszaesett 130 ezer körülire. Csak a kishaszonjárművekből- amit jellemzően vállalkozások vásárolnak –  5300 autó hiányzik 2022-ben az elmúlt évhez képest.

2018-hoz képest csaknem háromszorosára drágultak bizonyos modellek – állítja, hozzátéve, a piacnak meg kell állnia ezen a szinten, ugyanis utána sokan kiszorulnának a vásárlásból, nem engedhetnék meg maguknak.

„Lesz egy réteg, aki az autótulajdonlásból ki fog szakadni, és más módon kell a mobilitását megoldja: például alkalmi bérléssel vagy megosztás alapú közlekedési formákkal” – nyilatkozta.

Több okot is sorolt, ami a keresletcsökkenés mögött áll: bizonytalan a gazdasági helyzet, komoly befolyásolási tényező az euró-forint árfolyam, és drágultak is a járművek, így pedig a megtérülésük is jóval elnyúlt. Viszont azt mondta, jóval rövidebbek lettek a várólisták, fél év-egy éven belül autóhoz lehet jutni szinte mindegyik márkánál, sok helyen már a készletből azonnal is elvihetők az autók.

A prémium autók piaca nem a legrosszabb napjait éli, egy-két prémium márka mindenkori rekordokat dönt eladásokban. Összességében azt látják, hogy az alsó középkategóriás autók produkálják a nagy számokat. Illetve évről-évre komolyan növekszik az elektromos személyautók piaca, két év alatt több, mint 50 százalékkal: 2020-ban kb. háromezret értékesítettek itthon, 2022-ben már 4709-et – sorolta a részleteket.

Még a megemelkedett energiaárak mellett is 5-8 éven belül megtérülhet egy elektromos autó beruházása a szakértő szerint. Általánosságban elmondható szerinte, hogy ha valaki otthon tölti az elektromos autóját, még mindig olcsóbban jön ki, mint a hagyományos üzemanyagok tankolása esetén. Hozzátette, hogy a szervizelési költségük sem jelentős, emiatt jól tartják az értéküket.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés