Sokkolja az európai mezőgazdaságot az ukrán gabona?

Nemzetközi
Hirdetés

Hiába kérte Magyarországgal együtt hat közép-kelet-európai tagállam a mai agrárminiszteri tanácsülésen, hogy az Európai Unió tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, Brüsszel nem segít – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára korábban Brüsszelben. Most A Spirit FM Aktuál című műsorában úgy fogalmazott: nem kaptak semmilyen megoldási javaslatot.

Feldman Zsolt szerint a kérdés az, hogy amikor az EU megnyitotta a szolidaritási folyosót, ami több tízmillió tonna termény kiszállítását jelenti, akkor arról volt szó, hogy mindez a globális élelmezésbiztonság fenntartása érdekében szükséges, ezzel szemben most ez a cél sérült, hiszen az ukrán gabona intenzíven áramlik, hatalmas árkülönbséggel, ami kiszorítja a hazai gabonát a piacról. Ezért léptek fel öt másik tagállammal együtt, és szorgalmazzák, hogy szülessen valamilyen megoldás - tette hozzá.

Az államtitkár szerint nem kaptak semmilyen megoldási javaslatot, de még csak pozitív választ sem. Úgy látja, ez most egy sokk az európai mezőgazdaságban.

Magyarországon a tavalyi aszály és az eddig enyhe tél sok nehézséget okoz, de most úgy tűnik, a megnyitott határok és a vámmentessé tett áru sok tekintetben komolyabb problémát jelent. Több olyan ország, amely hagyományosan gabonaimportőr, örül az olcsóbb ukrán gabonának, de nálunk ez komoly gazdasági kérdéssé vált, ezért kérték az Európai Bizottságot, hogy ezt a folyosót tereljék vissza az eredeti cél irányába, hogy ne verje szét a gabonapiacot - mondta Feldman Zsolt.

Hirdetés
Hirdetés