Sokkoló adatok: ennyit kell dolgozni a magyarnak egy új autóért

Belföld
Hirdetés

A legolcsóbb, itthon kapható új autóért is elképesztően sokat kell dolgoznia az átlagmagyarnak - mondta Szánthó Péter, a Pénzcentrum rovatvezetője. A trendeket a forint árfolyama mozgatja, tehát abban nem érdemes reménykedni, hogy a pénzünket más devizára váltva jobban járnánk - derült ki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorából.

A tavaly év végi összesítés szerint a legolcsóbb, itthon kapható kisautó a Mitsubishi Space Star, ami 4,4 millió forintba kerül újonnan, amiben klíma van, de rádió már nincs benne - mondta Szánthó Péter. Egy ilyen autóért a tavalyi adatok alapján, ha másra nem költ az ember, az országos nettó átlagkeresetből nagyjából egy évig kellene rá félretenni. 

Drasztikus, sokkoló különbségek vannak az egyes megyék között. Borsodban a humánegészségügyi- és szociális ellátásban dolgozóknak ugyanezért az autóért 3,5 évnyi fizetésüket kellene félretenni - úgy, hogy másra nem költenek, vagyis számukra gyakorlatilag ez elérhetetlen kategória. Ráadásul ezek az emberek hitelt sem nagyon kapnának a bankoktól az alacsony fizetésük miatt.

A tavalyi évben a Suzuki S Crossból helyeztek a legtöbbet forgalomba Magyarországon, és az átlagos keresetből 1,7 évnyit kellene félretenni, a második helyezett Skoda Octaviához 2 évnyi átlagbér szükséges. A szakértő elmondta, hogy magánemberek egyre ritkábban vesznek új autót, inkább a céges eladások a jellemzőek.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés