“Sólyom László középen állt, annak minden hátrányával”

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Nagykép című műsorában Karácsony Gergely és Navracsics Tibor is visszaemlékeztek Sólyom László köztársasági elnökre.

“A politika harcosai közül kevesen érezték sajátjuknak, ami nem is csoda, hiszen a hajlíthatatlan személyiség és a hajthatatlan erkölcsi meggyőződés a mindennapi közéleti küzdelmekben részt vevők számára sokszor arisztokratikus kívülállásnak látszik” - írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán Sólyom László halálhírére, idézték a főpolgármester szavait a Nagykép című műsorban a Spirit FM-en.

Ez a fajta kívülállás viszont megteremtette azt a lehetőséget, hogy politikai törésvonalakat áthidaló módon fejezzék ki részvétüket és ismerjék el Sólyom László munkásságát - mondta Hont András műsorvezető, amely megállapítással kapcsolatban Karácsony egyet is értett. Úgy látja Karácsony Gergely, hogy az a nemzeti egység, amely az alkotmányos rendünk alapja kellene, hogy legyen, az már nem volt meg, amikor Sólyom László köztársasági elnök volt. 

Úgy fogalmazott, hogy elveszett az a hit, hogy “a rendszerváltást jól csináltuk meg”, meg megfelelő következtetést vontunk le belőle. Szerinte sokan úgy gondolták, hogy “az alkotmányos rendszerrel van a baj”. “Szerintem az egész 3. köztársaság legnagyobb értéke az az alkotmányos kultúra, amit egyébként Sólyom László képviselt a legjobban” - tette hozzá a főpolgármester. És ami sajnos már nyomokban sincs meg, mondta Karácsony Gergely.

Valahogy nem sikerült egy olyan köztársaságot teremtenünk az alkotmányos rendünk alapján, ami a hétköznapok köztársasága lett volna a hétköznapi embereknek - fogalmazott a főpolgármester. Azt gondolja: “iszonyatosan magasan volt az alkotmányos kultúránk szintje, és nagyon alacsony szinten a közszolgáltatások minősége”. Szerinte ezért történhetett meg, hogy az emberek az alkotmányos rendszert hibáztatták mindezért.

“Számomra egy olyan ember volt, aki nagyon határozott, elvi keretek mentén élte az életét”, mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Sólyom Lászlóról. Úgy látja, a pártpolitikában ennek az volt a következménye, hogy a politikai partnerei “esetleg nem látták viszont az elvárásaik teljesülését”. A baloldaliak őt túl jobboldalinak láthatták, míg a jobboldaliak (a Fideszt is beleértve) egy része úgy gondolta, Sólyom László “túl civil”, “nem eléggé akar a Fidesszel együttműködni”, ezért ő inkább középen állt, “a középen állás minden hátrányával” - fejtette ki Navracsics.

Úgy gondolja, azok voltak ott a Sólyom László emlékére rendezett gyertyagyújtáson és azok szóltak meg, “akik ezt egyébként is így gondolták”. A többiek számára “ez nem volt akkora jelentőségű esemény”.

“Egy demokráciában kell, hogy legyenek bírálhatatlan intézmények. Én ilyen bírálhatatlan intézménynek tartom a köztársasági elnöki pozíciót és a bíróságok döntéseit” - jelentette ki Navracsics Tibor hozzátéve, hogy “sajnos nem ez a helyzet Magyarországon.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés