Soós Adrianna: 560 ezer forint is lehet a szakdolgozói átlagbér

Belföld
Hirdetés

260 ezer forintos bruttó béremelést ígért Takács Péter egészségügyi államtitkár egy csütörtöki fórumon azoknak az ápolóknak, akik 20 éves munkaviszonnyal rendelkeznek. Miként vélekedik erről a szakma? Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke volt a Spirit FM Aktuál című műsorának a vendége.

“Jó hír, de a pontos számok még nem ismertek. Csak annyit tudunk, hogy az idei évre elkülönítettek közel 50 milliárd forintot arra, hogy a szakdolgozók kapjanak béremelést, illetve a műszaki és gazdasági területen dolgozókat is érintené ez. Illetve a jövő évre arról van döntés, hogy el kell érni az orvosi átlagbérek 37 százalékát egy szakdolgozó bérének” - kezdte az értékelés a beígért béremelés kapcsán Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában kedden reggel. Hozzátette: mindez attól is függ, hogy 2022-ben pontosan mennyi is volt az orvosok átlagkeresete, és hogy milyen összetételben adják oda ezeket a béreket. Vagyis a pontos számokat még a szakszervezet sem tudja.

Nagyon nagy a bérfeszültség

 - mondta a szakszervezeti elnök arra a felvetésre, hogy a kórházakban, egészségügyi intézményekben ekkora problémát jelent-e az ápolók megtartása. Elmondta, hogy a bejelentés már tavaly is, az egészségügyi törvények módosítása idején napirenden volt. “Sehol Európában nincsen ekkora különbség az orvosi és a szakdolgozói bérek között”, tette hozzá. A konkrét szám pedig tényleg csak most került nyilvánosságra, hiába került már többször szóba az esetleges bérkorrekció. 

Mindemellett a szakdolgozók több feladatot is átvehetnek majd az orvosoktól, például az ügyeleti ellátásban is nagyobb szerepet kaphatnak.

“Úgy gondolom, hogy a mostani átlag 390 ezer forintos bér átlagosan 560 ezer forintra emelkedhet” - vélekedett Soós.

Az elnök kérdésre azt is elmondta, hogy világszerte problémát jelent az ápolói utánpótlással, mivel egyre több olyan terület van, amit a fiatalok jobban szeretnek - például a kötetlen munkaidő, vagy a home office lehetősége miatt. Emiatt is gondolja úgy, hogy “ezeket a szakmákat sokkal jobban meg kell fizetni, hogy a fiatalok ide menjenek dolgozni” - fogalmazott Soós Adrianna. Nagyok a kockázatok, magas a fizikai terhelés, mentálisan is megterhelő lehet - sorolta.

Az elnök kérdésre azt is elmondta, hogy világszerte problémát jelent az ápolói utánpótlással, mivel egyre több olyan terület van, amit a fiatalok jobban szeretnek - például a kötetlen munkaidő, vagy a home office lehetősége miatt. Emiatt is gondolja úgy, hogy “ezeket a szakmákat sokkal jobban meg kell fizetni, hogy a fiatalok ide menjenek dolgozni” - fogalmazott Soós Adrianna. Nagyok a kockázatok, magas a fizikai igénybevétel, illetve mentálisan is megterhelő lehet - sorolta az ápolói szakma nehézségeit.

“Általában a szakszervezetekbe való belépési hajlandóság ebben az ágazatban azért is alacsony, mert sokan félnek, megfélemlítettek a munkaadók oldaláról, és van, ahol ezt abszolút nem nézik jó szemmel. A mi hivatalos oldalainkat több mint húszezer munkavállaló folyamatosan figyeli és sokakkal kapcsolatban is vagyunk jogi tanácsadás és egyéb formában. Azt mondhatom, hogy a szakszervezetnek elég nagy a befolyása az itt dolgozókra” - tette hozzá Soós Adrianna.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hirdetés
Hirdetés