Sosem hallott részletet árult el tudósítónk a török katasztrófa helyszíni mentéséről

Nemzetközi
Hirdetés

Már 44 ezer felett jár a múlt hétfői hatalmas földrengés áldozatainak száma Törökországban és Szíriában. A sérültek száma pedig meghaladja a 120 ezret. Novák András az ATV tudósítója a helyszínen járt, azóta számtalan helyen beszélt a kinti tapasztalatairól, azonban a Spirit FM Harcosok klubjában egy olyan protokollt osztott meg, amit előtte még nem.

A tudósítónk szerint a különböző országok katasztrófavédői és a segíteni érkező országok átnyúltak a vallások felett: a repülőtéren az izraeli mellett az iráni gép állt meg, amire sosem volt még példa a történelemben, ezt még az izraeliek is lefotóztak – hozta példaként Novák András.

A mentés negatív részéről is beszélt kollégánk. Elmondása szerint óriási dilemma volt a nemzetközi csapatok meetingjén, hogy ha találnak egy túlélőt és megállapítják, hogy a kihozatala 24 vagy 48 órába telik, a protokoll szerint, ha a szomszéd házakban vannak túlélők, őt ott kell hagyni, mert ennyi idő alatt 4-5 embert meg tudnak menteni – árulta el. Hozzátette, hogy ez egy nagyon nehéz döntés, és mindkét esetben a bajbajutottak rokonai azt akarják, hogy az ő hozzátartozójukat hozzák ki a romok alól, de protokoll van, tovább kell menni, dönteniük kell. „Istent kell játszani. Soha nem akarnék ilyen döntés előtt állni” – fogalmazott.

A teljes műsor itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés