Svéd NATO-csatlakozás: ciki, hogy Magyarország az utolsó

Nemzetközi
Hirdetés

Miután Törökország is rábólintott, már csak Magyarországra várnak, hogy megszavazza Svédország NATO-hoz való csatlakozását. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában fejtette ki erről a véleményét.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Nem szúrtak ki velünk a törökök - mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő arról, hogy a svéd NATO-csatlakozásról ők már döntöttek. A Spirit FM ostrom című műsorában úgy fogalmazott Tarjányi: Magyarország azt akarta, hogy bocsánatot kérjenek a svédek, ám ezt nem kapta meg. “Ez egy ciki helyzet”, utalt arra, hogy Magyarország az utolsó, akiken múlik a csatlakozás. 

Nagyon furcsa lenne, ha most állnánk elő olyan kérésekkel, amit az elmúlt 1-1,5 évben egyetlen egyszer sem vetettünk föl - fogalmazott Tarjányi. Úgy látja, a magyar kormányzatnak és a magyar parlamentnek nincs más lehetősége, csak az, hogy megszavazza a belépési szándékot, innentől kezdve pedig Svédország a NATO kötelékébe tud lépni. Ez fontos a NATO-nak - ezt eddig is tudta Magyarország, amit szintén tudott, hogy semmit sem tud kivívni. “Egyszerűen megmérettettünk és könnyűnek találtattunk”- tette hozzá Tarjányi.

Svédországnak komoly hajózási, tengeri hírszerzési és felderítési, logisztikai háttere és tudása van. Az a fajta mérnöki és fejlesztési tudás, amit elsősorban a haditechnikában látni lehetett, már jól teljesített.

Azt gondolja, hogy komoly lépés, ahogyan az is, hogy Finnország tavaly beléphetett a NATO-ba. Úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen is lemérheti, hogy mennyire rossz lépés volt Ukrajna lerohanása, hiszen Svédország több száz éves semlegességét adta fel, Finnország pedig az elmúlt 70-80 évben volt semleges, vagy éppen támogatta Moszkvát, és ez gyökeresen megváltozott az ukrán invázióval. Tarjányi szerint Putyin ezekkel a változásokkal egyáltalán nem számolt.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés