Szakértő: “a romaellenes attitűdök jellemzőek az egész magyar társadalomra”

Belföld
Hirdetés

Mikecz Dániel politológus elmondta a Spirit FM Partvonal című műsorában, hogy egy olyan helyzetben, ahol romlanak a gazdasági kilátások, akkor népszerűbbek lehetnek az olyanfajta politikai üzenetek, amelyek szigorítást követelnek.

A Mi Hazánk tüntetése
A Mi Hazánk tüntetése

Tüntetést szervezett a Mi Hazánk Budapesten a kőbányai börtönnél, miután egy, a párt vezetője szerint roma férfi megkéselte a biztonsági őrként dolgozó Szabó Sándor küzdősportolót és békéscsabai hotelben. A tüntetés napját egyúttal a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná a szélsőjobboldali párt.

Mikecz Dániel politológus emlékeztetett a Spirit FM Partvonal című műsorában, hogy 2022-ben még nem a radikális jobboldali témákkal kampányolt a Mi Hazánk, hanem inkább a covid-vakcina ellenességével tűnt ki. A mostani tüntetésen pedig több, szélsőjobboldali szervezet vett részt, tehát ez nem a pártnak, hanem az egész radikális jobboldali szcénának volt az akciója.

A szakértő elmondta, hogy egy olyan helyzetben, ahol romlanak a gazdasági kilátások, akkor népszerűbbek lehetnek az olyanfajta politikai üzenetek, amelyek szigorítást követelnek - mint ahogyan a Mi Hazánk most a Büntető Törvénykönyv szigorítását szeretné. Hozzátette: “a romaellenes attitűdök jellemzőek az egész magyar társadalomra”. Hozzátette, hogy ez egyfajta bázist is jelent, hogy szélesítse a támogatói körét. Emlékeztetett arra, hogy ez a 2010-es évek elején sikerült a Jobbiknak, folyamatosan erősödtek. Kérdés, hogy a jelenlegi 6-7 százalékról tud-e erősödni a Mi Hazánk, mondta a politológus.

A magyarországi radikális jobboldalra jellemző, hogy jól szervezett, kiépült infrastruktúrával rendelkező mozgalom, ami, még ha nem is annyira feltűnően, de folyamatosan jelen van.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés