Szakértő: Feleslegesek az újabb szankciók, nem tudnak komoly károkat okozni velük az oroszoknak

Nemzetközi
Hirdetés

Nincs már olyan intézkedés, amivel komoly károkat tudnak okozni Oroszországnak - mondta Deák András György, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Az Európai Unió már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik, amely többek között megtiltaná a nukleáris energia és a fűtőanyagok területén az együttműködést Oroszországgal. 

"Nagyon nehéz most már olyan gazdasági intézkedéseket hozni, ami további érdemi gazdasági károkat okoz Oroszországnak, vagy ezt úgy teszi, hogy nekünk ne fájjon. Éppen ezért én úgy látom, hogy a kilences csomag méretét és hatását tekintve is sokkal kisebb lesz, mint a korábbiak."

- nyilatkozta Deák. 

A szakértő úgy véli, ha mégis elfogadják a nukleráis szankciókat, az nem fog nagy drámát okozni az oroszoknak, mert a nukleáris technológia exportja nem volt jelentős a háború előtt sem, mindössze pár milliárd eurót jelentett Oroszországnak. 

Ráadásul a hírek szerint ez a szigorítás csak az új nukleáris együttműködéseket lehetetlenítené el az uniós tagállamok és az oroszok között, a már meglévő fűtőelemimportot nem érintenék a korlátozások. Ennek Deák András György szerint az az oka, hogy vannak országok, amelyek nem tudják kiváltani az orosz fűtőelemeket máshonnan érkező technológiára. 

A szakértő úgy látja, Oroszországban komoly recesszió van kialakulóban, azonban az Európai Unió is megszenvedi a kialakult helyzetet. A harctéren elszenvedett vereségek és a romló gazdasági helyzet ellenére azonban nincsenek politikai következményei Oroszországban. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés