Szakértő: három nagy biztonságpolitikai kihívás lesz 2023-ban

Belföld
Hirdetés

A háború okozta gazdasági nehézségeket, a menekültválságot és a koronavírus-járványt nevezte meg Tarjányi Péter.

A felkészülés látszódik. Zajlik ugyan a háború, vannak területek, ahol komoly összecsapások vannak. (...) De összességében azt látom, hogy a front áll – erről beszélt a Spirit FM Ostrom című műsorában Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint fontos része a harcnak az, hogy aki az elkövetkezendő hadműveletet győztesen tudja zárni, az előnybe kerül.

A menekültkérdéssel kapcsolatban a szakértő elmondta: van menekültválság, ami nem csitult. Magyarország most szembe kell, hogy nézzen egy napiszintű menekültáradattal kelet felől, a balkáni útvonal él és főként Közel-Keletről érkeznek menekültek, de továbbra sem lehet összehasonlítani azzal a nagyságrenddel, amit 2015-2016-ban láttunk. A kettő együtt viszont komoly terhelést jelent Magyarországnak – mondta. Hozzátette: a két terület irányából átjáró ország vagyunk, ami 2023-ban nehézséget jelent.

Tarjányi úgy gondolja, három nagy biztonságpolitikai kihívás lesz 2023-ban: a legsúlyosabb az ukrán válság és az abból adódó gazdasági nehézségek, nehézség lesz a háborúból adódó nehézségek is, mint a menekültválság, a harmadik pedig szerinte a koronavírus-járvány lesz.

Izgalmas 15-20 év jön

Hivatkozás másolása

A világ végérvényesen megváltozott – jelentette ki a szakértő. Az orosz-ukrán háború egy katalizátor volt, megmutatta azokat a repedéseket, amelyek az elmúlt 30 évben alakultak ki, és azt is, hogy bizonyos szövetségi rendszerek elfáradtak – vélekedett Tarjányi Péter. Úgy véli, izgalmas 15-20 évünk lesz, arra kell törekednie a világnak, hogy ezek a változások békében történjenek meg.

Arról is beszélt, lesznek fegyveres összecsapások a következő 10-15 évben a Távol-Keleten. De azt is elképzelhetőnek tartja, hogy proxyháborúk alakulnak ki, például Tajvan és Kína között.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés