Szakértő: humanitárius katasztrófa van Gázában

Nemzetközi
Hirdetés

Elindult a rafahi ostrom, és Izraelen belül nagyon komoly viták vannak - egyrészt egy komoly lakossági nyomás van a kormányzaton, hogy a még életben lévő túszokat hozzák haza, mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Kaiser Ferenc
Kaiser Ferenc

De egy nemzetközi nyomás is van Izraelen, és a baráti kapcsolatban lévő országok is próbálják rávenni Izraelt, hogy “itt álljon le”. A Gázai övezet 2,7 millió lakosából 1,5 millinyian vannak Rafahban, borzasztó körülmények között - tette hozzá a docens. Az izraeli haderő bárhová is lő, nem tudják megoldani, hogy ott ne legyenek civilek. 

A Hamász eddig nem fejtett ki komoly ellenállást, és minimum ezrével fognak civilek meghalni, ha Izrael komolyan gondolja, hogy megtisztítja a területet. A civilek nem tudnak hova menekülni: Egyiptom nem engedi be őket, északra nem tudnak menni, az a régió egyébként is porig van rombolva. 

A szakértő kijelentette, hogy már humanitárius katasztrófáról beszélhetünk, krónikus az alultápláltság, sokan csak szennyezett vizet isznak, kitörtek a hasmenéses vírusok, sokak feje fölött nincs fedél. Ez a helyzet pedig a nyár közeledtével csak fokozódni fog, hiszen kétszer annyi vízre lenne szükség, de ebből már így is hiány van. 

Izrael nem áll szóba a Hamásszal, mert akkor elismerné, hogy egy szinten van a terrorszervezet és az izraeli kormányzat. Egyiptomi és katari közvetítéssel zajlanak a tárgyalások, és sokat tesz a megegyezésért az Amerikai Egyesült Államok is. Benjamin Netanjahu a szélsőséges pártoknak kíván kedvezni, de a mérsékeltebb pártok és az izraeli lakosság jelentős része csak megegyezést szeretne a szakértő szerint.

Kaiser Ferenc szerint az a közel százezer tartalékos, akit behívták, már nagyon hiányzik mind a gazdaságnak, mind a családjának. Azonban a Hamász olyan feltételeket igyekszik szabni, amibe az izraeli kormányzat nem akar belemenni. A Hamász például szeretne hatalomban maradni, de ebbe Izrael biztosan nem fog belemenni.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés