Szakértő: mindig a fizetés lesz a legfontosabb a magyaroknak

Belföld
Hirdetés

Vannak országok, ahol egy munkahely kiválasztásánál nem a bér az elsődleges szempont, de ettől Magyarországon még nagyon távol vagyunk.

Megjelent a Randstad Hungary friss kutatása, amely a munkaerőpiac változásait elemzi. Ennek kapcsán a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója, Baja Sándor a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy amíg Magyarországon egy új beruházásnál több ezer betanított munkást vesznek fel, akkor mi sokkal kisebb hozzáadott értéket tudunk termelni, mint egy másik ország, ahol egyetemet végzett dolgozókat alkalmaznak. Ez szerinte egy össztársadalmi effektivitás.

A magyar társadalomban az egyetemet, főiskolát végzettek aránya mérhetetlenül alacsonyabb az európai átlagnál - mondta. Szerinte nem az egyetemnek és a szakképzésnek kellene versenyeznie egymással, hanem párhuzamosan kellene növekednie mindkettőnek. Ez lenne a kitörés alapja - fogalmazott.

Problémának tartja, hogy a 16-29-es korosztályban digitális képességekben sokkal rosszabbul teljesítünk az európai átlagnál. 

A szakember elmondta, hogy nemrég olyan tanulmányuk is megjelent, amiben arra jutottak, hogy a magyar cégek 19 százalékának van már most terve a mesterséges intelligencia integrálására, vagy már éppen használja is azt. Megerősítette, hogy a cégek nagy részének elképzelése sincs, hogyan lehetne ezt használni. 

Elhangzott, hogy míg régebben a magyar ambíció tekintetében az európai átlag felett volt, ma már bőven az átlag alatt vagyunk. Ezt részben a kilátástalannak tűnő gazdasági helyzettel magyarázta a szakértő, mondván, “nem nagyon találja magát” a magyar, hová tudna előrelépni. 

Magyarországon a bérek nem olyan kimagaslóak ahhoz, hogy más szempontok is előre törhessenek. Lehet bármilyen generáció, mindig a fizetés lesz a legfontosabb a magyaroknak - mondta el. A Z-generáció motiválása pedig teljes mértékben az idősebb korosztályon múlik - tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: