Szakértő: nagyon rossz a magyar emberek egészségi állapota

Belföld
Hirdetés

Kötelező szűrés helyett a megelőzésre helyezné a hangsúlyt Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász.

A megelőzés és a szűrés nem ugyanaz: a megelőzésnél megpróbálunk egészségesen élni, az ország próbál egészséges jólétet biztosítani, hogy ne forduljanak elő betegségek. Ezzel szemben a szűrés célja, hogy bizonyos betegségeket időben felfedezhessünk - tisztázta a fogalmakat Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Azért félnek általában az emberek a szűrővizsgálatoktól, mert van bennünk egy pszichés gát, félünk ugyanis attól, hogy mi van, ha baj van. A szűrővizsgálat is lehet kellemetlen, illetve ha valami kötelező, azt sem szeretik az emberek, magyarázta Rékassy Balázs. Nyugat-Európában ezt nem is így oldják meg, tette hozzá. Mint mondja, ő inkább a pozitív ösztönzőkben hisz, mint a negatívakban.

A szakértő beszélt arról is, hogy a magyar állami egészségügy leterhelt és kevés pénzből gazdálkodik, ami miatt kérdéses, jut-e plusz kapacitás arra, ha megnövekednek a kötelező szűrővizsgálatok számai.

Tény, hogy nagyon rossz a magyar emberek egészségi állapota, de Rékassy az egészségnevelés fontosságában hisz, és szerinte a propagandára költött összegek egy töredékét a kormány erre fordítaná, akkor sokkal többet el lehetne érni és nem kellene kötelezővé tenni a szűrővizsgálatokat. Ebben az esetben az emberek könnyebben megértenék, hogy a szűrővizsgálatok az ő érdekeiket szolgálják.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés