Szakértő: Nem ördögtől való az új szociális törvény, valódi közösségek is alakulhatnak

Belföld
Hirdetés

Végszavazás előtt áll a szociális törvény – az a törvény, ami az elmúlt hetek egyik leghangosabb vitáját váltotta ki, és amelyről több mint 22 órán keresztül vitáztak a parlamentben. Az ellenzék szerint a törvényjavaslat legvitatottabb pontja, hogy az állam gyakorlatilag kivonja magát a felelősségvállalás alól, ha valaki nehéz helyzetbe kerül. 

A Spirit FM Partvonal című műsorában Forgács István romaügyi szakértővel beszélgettünk, aki néhány napja a Mandineren megjelent publicisztikájában úgy fogalmazott, hogy “egyszerre érzem kényszernek és lehetőségnek a kormány új gondoskodáspolitikai megközelítését.”

A szakértő szerint az új szociális törvény elsősorban egyfajta megközelítésbeli különbséget kínál a szociális ellátás kérdéséhez, emiatt nem tart attól, hogy a kormány teljesen kivonulna az ellátásból. Forgács István szerint nem ördögtől való a kormányzat új megközelítése, miszerint az emberek elsősorban saját maguktól és a környezetüktől próbáljanak segítséget kérni. Ez egyben felhívhatja a figyelmet a közösségek erejére és az emberek felismerhetik, hogy egymásra támaszkodva is tehetnek önmagukért – magyarázta a szakértő.

Ha a kormány jól használja az új törvényben rejlő lehetőségeket, akkor valódi közösségek formálódhatnak. Úgy véli, a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a nehezen szocializált közösségeket hogyan lehet ráébreszteni, hogy ők is tehetnek saját magukért.  A cigány közösségekkel lesz a legnehezebb megértetni, hogy esetleg tehetnének saját magukért. Az egyéneknek és a közösségeknek is meg kell tanulniuk, hogy hogyan tehetnének ők saját magukért valamit.  

"Közösségi összefogásról ábrándozunk, de a valóságban mindenkinek elsősorban a saját igényei és érdekei a legfontosabbak" – fogalmazott Forgács István, és hangsúlyozta, hogy ez egyáltalán nem etnikum-specifikus és nem roma-kérdés.

Az emberek mentalitása önmagában a törvénytől nem fog megváltozni, hívta fel a figyelmet, nem is lett volna feltétlenül szükség erre, azonban jó apropót termet a párbeszédre. A szemléletváltáshoz hosszú évek missziós munkájára van szükség a társadalom legalsóbb rétegeiben, ahol az embereket meg lehet tanítani arra, hogy ne másoktól várjanak segítséget a legegyszerűbb dolgaikhoz is - véli Forgács István. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés