Szakértő: Nyilvánosságra kellene hozni az orvosok MOK-tagságát

Belföld
Hirdetés

Jelentős lépések előtt áll a Belügyminisztérium az egészségügy átalakítása miatt. Takács Péter államtitkár szerint a következő évtizedben a szakdolgozói létszám lesz az egészségügy szűk keresztmetszete. Rékassy Balázs orvos szerint sokszor az egészségügyi szakdolgozói hiány miatt maradnak el a műtétek.

Takács Péter legalább foglalkozik az egészségüggyel, szemben az előző Orbán-kormány alatt hivatalban lévő Kásler Miklós miniszterrel és a korábbi egészségügyért felelős államtitkárral, Horváth Ildikóval, akiknek a szavát sem nagyon lehetett hallani – mondta Rékassy Balázs orvos a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Az egészségügyi közgazdásznak az az alapvető feltételezése, hogy Takács Péter ért az egészségügyhöz és jót akar. Igazat ad az államtitkárnak abban, hogy:

„Az egészségügyi szakdolgozói hiány az egyik legnagyobb probléma ma az egészségügyben”– fogalmazott Rékassy, és hozzátette, hogy azon a kórházi osztályon, ahol ő dolgozik, ott nagyjából harminc betegre két ápoló jut, és lehetetlen ennyi beteget színvonalasan ellátni.

Rékassy szerint mindenki érzi, hogy a fiatalok nem nagyon választják ezt a pályát.

„Műtétek sokszor amiatt maradnak el, mert nincs megfelelő számban műtősnő, megfelelő számú beteghordó fiú és nincs ápoló, aki a műtét után foglalkozzon a beteggel”– érzékeltette a helyzetet.

Rékassy Balázs arról is beszélt, hogy szerinte az egészségügyi szolgáltatások színvonalát javítaná, ha egy nyilvános adatbázisban egyebek mellett követhető lenne, hogy mely orvosnak milyen a sikerrátája, milyen a betegelégedettségi mutatója, hány továbbképzésen vett részt. Így ennek részeként támogatná azt is, hogy nyilvánosan kereshető legyen, hogy mely orvosok tagjai a Magyar Orvosi Kamarának.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés