Szakértő: Oroszország kódolt üzenetet küldött, a szankciók miatt bajban vannak

Nemzetközi
Hirdetés

Balogh József a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: jelzésértékű, hogy az oroszok felvetették: újra szállítanának gázt a Jamal vezetéken Nyugat-Európába. Ezzel Oroszország azt üzenheti, hogy a szankciók már fájó hatást gyakorolnak a gazdaságára.

Oroszország még tavasszal állította le az európai gázszállítást Oroszország a Jamal gázvezetéken. Ez az Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Németország vonalon szállítja az energiaforrást, a leállás a lengyel partnerre kivetett szankciók miatt következett be. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes múlt héten viszont már arról beszélt: Oroszország kész újraindítani a gázszállításokat a vezetéken keresztül. 

Balogh József szerint ez azt mutatja, hogy az oroszokra kivetett háborús szankciók működnek, az orosz költségvetés 70 százalékát ugyanis az Európából érkező olaj- és földgázbevétel teszi ki, ahogy azonban ez csökkent, egyre nagyobb lett a gond az országban.

"Ez egy üzenet volt kódolva, amit remélem néhány politikus megértett Magyarországon is, ez arról szólt, hogy fiúk, a térdünkön vagyunk most már, kell a pénz, vegyetek még tőlünk gázt" - mondta az energiapiaci szakértő.

Hozzátette: most nem szabad a szankciókat "piszkálni", jó úton vagyunk.

A szakértő úgy látja, Magyarországon nincs gond az energiabiztonsággal, mert jók a földrajzi adottságok: a gáz hozzánk délről, Szerbia felől érkezik, áram is van, molekuláris probléma csak a kőolaj esetében lehet, az ország ugyanis a Barátság kőolajvezetékre van rákötve, ami Ukrajna felől érkezik - ott pedig még tart a háború. Ugyanakkor olajból is rendelkezünk 90 napra elegendő stratégiai tartalékkal, de ha nagy a baj, a kieső mennyiséget az Adria-kőolajvezetéken keresztül is lehet ezt pótolni.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés