Szakértő: Putyin nem mondhat el egy őszödi beszédet, abba ő és a családja is belehalna

Nemzetközi
Hirdetés

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: Oroszországban ugyanakkor a hatalmi elit nem tűri a vereséget, igaz ez a most zajló háború esetében is. Közben a haderőn hatalmas a nyomás, emiatt annak vezetői kénytelenek a halálba küldeni a katonákat - fogalmazott.

Iszapbirkózás zajlik - mondta a háborúval kapcsolatban, utalva az időjárásra is, ugyanis sokfelé sártenger van, a nehéztechnika nem tud mozogni, az oroszok gyalogsági támadásokkal próbálkoznak, de ez rendre összeomlik az ukránok védelmi vonalai miatt.

Az oroszok az egy éves évfordulóra szerették volna Bahmutot bevenni, de úgy látszik, ez sem fog sikerülni. A frontvonal középső részén erőltetik az oroszok a támadást, de a legtöbb szakértő szerint ehhez nem mozgósítottak elegendő élő erőt - tette hozzá. Ukrajnában ugyanakkor szinte minden hadra fogható férfi harcol, a hadsereg létszámát 700 ezer főre becsülik. Ez egy elhúzódó háború, számos elemében az első világháborúhoz hasonlít - mondta Kaiser Ferenc. 

Felidézte: Hitler is azt mondta, hogy Lengyelország támadta meg Németországot, hasonló most Putyin kommunikációja is. Oroszországnak "félelmetesen jó" az állami propagandája, otthon nincs is ellenfele az elnöknek, az újságírókat is lecsukták, akik ellent mondtak neki. Oroszországban ugyanakkor a hatalmi elit nem tűri a vereséget - hangsúlyozta.

"Putyin nem mondhat el egy őszödi beszédet, abba belehalna. Sőt, valószínűleg nem csak ő halna bele, hanem a családja is" - fogalmazott.

A szakértő szerint az orosz támadások intenzitása az évfordulón kicsit fokozódni fog, de az időjárási viszonyok miatt nehéz támadni. Az orosz haderőn komoly politikai nyomás van, a vezetők nem mondhatnak ellent ennek, ezért a halálba fogják küldeni a katonákat - mondta. Kaiser Ferenc szerint szinte biztosan lesz egy nagy légitámadás, de nem gondolja, hogy az oroszok jelentős eredményt tudnak elérni.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés