Szakértő: rengeteg támadás éri a szarvasmarhát
Azt tervezi a Világbank, hogy azon országok, amelyek Co2-ben gazdag termékeket állítanak elő (vöröshúsok, tejtermékek), a támogatásokat éghajlat-barát termékekre költhessék, például baromfira, gyümölcsre, zöldségre.
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez rendkívül radikális gondolat, ami túl nagy mértékben akar beleavatkozni a több évszázados, hagyományos mezőgazdasági folyamatokba - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.
A szarvasmarhát rengeteg támadás éri, elsősorban a metánkibocsátás miatt - mondta az elnök. Egy percig nem lehet elfelejteni, hogy a szarvasmarhatartás a vidéki tájkép fenntartásában egy fontos tevékenységgel bíró tevékenység, elsősorban a gazdagabb legelőjű régióban - tette hozzá.
Azt viszont elismerte, hogy azon valóban el kell gondolkodni, hogy miként lehet az állatok előállításának az ökológiai lábnyomát csökkenteni. Erre szerinte a korszerű mezőgazdaság rengeteg választ is ad.
Mint mondja, jelentősen csökkent az elmúlt években az 1 kg állati eredetű termékre jutó energia-, takarmányfelhasználás, sokkal hatékonyabbak a fajták, a technológiák. Éder Tamás azt gondolja, jó irányba mennek. De lehet még tovább javítani a hatékonyságot.
Az élelmiszerek esetében az egyik legnagyobb ökológiai lábnyom a pazarlásból fakad - jelentette ki. Ha ezen szignifikánsan lehetne csökkenteni, nagyot lépnénk előre azzal kapcsolatban, hogy általában csökkentsük is az élelmiszer előállításának és fogyasztásának az ökológiai lábnyomát.
Tehát ő inkább ezen a kevésbé forradalmi irányon menne tovább, mint mondja, kisebb konfliktussal nagyobb eredményt lehetne elérni.
A teljes beszélgetés itt visszahallgatható: