Szakértő: rengeteg támadás éri a szarvasmarhát

Belföld
Hirdetés

Azt tervezi a Világbank, hogy azon országok, amelyek Co2-ben gazdag termékeket állítanak elő (vöröshúsok, tejtermékek), a támogatásokat éghajlat-barát termékekre költhessék, például baromfira, gyümölcsre, zöldségre. 

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint ez rendkívül radikális gondolat, ami túl nagy mértékben akar beleavatkozni a több évszázados, hagyományos mezőgazdasági folyamatokba - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A szarvasmarhát rengeteg támadás éri, elsősorban a metánkibocsátás miatt - mondta az elnök. Egy percig nem lehet elfelejteni, hogy a szarvasmarhatartás a vidéki tájkép fenntartásában egy fontos tevékenységgel bíró tevékenység, elsősorban a gazdagabb legelőjű régióban - tette hozzá. 

Azt viszont elismerte, hogy azon valóban el kell gondolkodni, hogy miként lehet az állatok előállításának az ökológiai lábnyomát csökkenteni. Erre szerinte a korszerű mezőgazdaság rengeteg választ is ad. 

Mint mondja, jelentősen csökkent az elmúlt években az 1 kg állati eredetű termékre jutó energia-, takarmányfelhasználás, sokkal hatékonyabbak a fajták, a technológiák. Éder Tamás azt gondolja, jó irányba mennek. De lehet még tovább javítani a hatékonyságot.

Az élelmiszerek esetében az egyik legnagyobb ökológiai lábnyom a pazarlásból fakad - jelentette ki. Ha ezen szignifikánsan lehetne csökkenteni, nagyot lépnénk előre azzal kapcsolatban, hogy általában csökkentsük is az élelmiszer előállításának és fogyasztásának az ökológiai lábnyomát.

Tehát ő inkább ezen a kevésbé forradalmi irányon menne tovább, mint mondja, kisebb konfliktussal nagyobb eredményt lehetne elérni.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés