Szakértők a háborúról: ez már egy globális konfliktus

Nemzetközi
Hirdetés

Demkó Attilával, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével és Bendarzsevszkij Antonnal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatójával beszélgettünk a háború kitörésének első évfordulója alkalmából a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában.

Ukrajna és Európa számára mindenképpen egy hosszútávú béke lenne a jó, amire kevés esély mutatkozik most – mondta a műsorban Bendarzsevszkij Anton, aki jelenleg úgy gondolja, hogy a konfliktus befagyasztása vagy annak éveken keresztül való elhúzódása a legvalószínűbb forgatókönyv. Demkó Attila egyetértett ebben, valószerűtlennek nevezte, hogy még idén eljuthatnak a felek a békemegállapodásig. 

Hozzátette azt is, hogy ha Putyinnal történik valami, akkor sem gondolná, hogy az orosz rendszer nagymértékben megváltozna és kivonulnának a háborúból.

Gazdasági mutatók

Hivatkozás másolása

Bendarzsevszkij arról is beszélt, hogy tavaly nem süllyedt akkora recesszióba Oroszország, mint ahogy azt várták, de az idei makrogazdasági számok azt mutatják, hogy vannak komoly problémák, de ettől függetlenül, a 10-15 évvel ezelőtt előállított tartalékoknak köszönhetően a tartalékokból 2-3 évig „vígan el lesz”. Ukrajnát tavaly csak az Egyesült Államok támogatta 68 milliárddal – folytatta, hozzátéve, hogy miközben az ukrán GDP 2021-ben 200 milliárd dollár volt és az ukrán gazdaság 30-35 százalékot esett, ezt a gazdasági visszaesést ki tudták pótolni a nyugati támogatásokkal. Az idei évben már megvan a nyugati támogatásokból az a bevétele az ukrán államnak, amiből fent tudja tartani az országot – mondta Bendarzsevszkij Anton.

Demkó Attila szerint torzít a nyugati optika: mindig arról van szó, hogy az egymilliárdos Nyugat áll szemben a 145 milliós Oroszországgal, ami nem igaz. Kirajzolódott a két nagy tömb: az iráni-orosz tengely és ott van Kína. Mint mondta, egyenruhákat, drónokat szállítanak a kínaiak, és ha Oroszország vesztésre állna, többet is adnának, mert ez a háború a tajvani, a korai és a kínai-amerikai konfliktusra is hatással van. 

„Ez már egy globális konfliktus” – jelentette ki a szakértő. Demkó arról is szólt, hogy ha a veteránok kikopnak, akkor nagy lehet a baj, azt látja az ukránoknál, hogy az oroszokkal szemben nem tudnak újabb és újabb hadsereget generálni, míg az oroszok igen.

Demkó Attila arról beszélt, a civil áldozatok pontos számát nem lehet tudni, mivel információs háború zajlik, az oroszok kegyetlen háborút folytatnak, de az elején próbáltak jobban vigyázni: majd Mariupolnál volt egy áttörés. A katonai veszteségeket illetően azt mondta: az ukrán veszteségeket alábecsülik, az orosz veszteségek nagyjából reálisak, de nagyjából hasonló az áldozatok száma. Megemlítette, hogy az orosz veszteségek egy része nem orosz állampolgár, jelentős részük bűnöző. Nagyjából információik alapján becsülve százezres veszteség lehet mindkét fél részéről.

Bendarzsevszkij Anton is úgy gondolja, hogy kisebbek a civil veszteségek, mint amit mondanak a felek. A szakértő a katonai veszteségek száma teljesen szürke zóna, az orosz veszteségeket tekintve vannak támpontok, december végéig név szerint 12 ezer halott katonát ismerünk. 

A brit hírszerzés jelentése szerint a háború első hetein kívül most volt a legtöbb áldozata a háborúnak.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés