Szakszervezet: Az ukrajnai egészségügyi szakdolgozók nem jelentenek tartós segítséget a magyar szektornak

Belföld
Hirdetés
Fotó: pixabay.com

Lesújtó a helyzet a magyar egészségügyben. A Független Egészségügyi Szakszervezet legutóbbi felmérése szerint már nincs kórház vagy rendelőintézet az országban, ahol időszakosan ne maradna el valamilyen rendelés - nyilatkozta Soós Adrianna, a szervezet elnöke a Spirit FM Partvonal című műsorában. 

A szakszervezet elnöke szerint ennek leginkább az emberi erőforráshiány az oka. A probléma már nem csupán a kisebb településeket, hanem a megyei egészségügyi intézményeket is érinti, így egyre több helyen lehet ellátási problémákra számítani. 

A legtöbben az állami nőgyógyászati-szülészeti ellátásból váltottak, ők a magánegészségügyben helyezkedtek el.

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal nem közli, hogyan alakul a létszám az állami ellátórendszerben, ezért nehéz pontos számot mondani arról, mekkora is a hiány, de az kijelenthető, hogy tízezer felett van a betöltetlen álláshelyek száma az egészségügyi- és a szociális ellátásban.

Ezzel egyidejűleg a szakszervezethez beérkezett tapasztalatok alapján folyamatosan nőnek a munkaterhek, az ápolóknak, asszisztenseknek pedig több beteget kell ellátniuk. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minőségben is egyre jobban romoljon az ellátás színvonala.

Néhány napja felröppentek hírek arról, miszerint a döntéshozók megkönnyítenék az Ukrajnából érkező egészségügyi szakdolgozók munkába állásának szabályait. Ez azonban az érdekképviseleti vezető szerint nem jelentene tartós segítséget a szektornak, mert például nagyon sok esetben nyelvi problémák vannak, illetve a munkavállalók egy része előbb vagy utóbb visszatérhet a hazájába, hiszen ott is szükség van a gyógyításra. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgató meg. 

Hirdetés
Hirdetés