Szennyezett vizet engedne Japán az óceánba - kell-e félnünk tőle?

Nemzetközi
Hirdetés

Japán megkapta az engedélyt, hogy az óceánba eressze a nukleáris vizet. Sokan nem értik, pontosan mi is történik, de a rémület többeket a hatalmába kerített. A Spirit FM Partvonal című műsorában annak jártak utána, hogy ez mivel járhat.

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója tisztázta: nem nukleáris vízről van szó, hanem olyanról, amely radioaktivitással szennyezett, de a radioaktivitás jelentős részétől megtisztított. Eddig tartályokban halmozták fel ezt a vizet, összesen 1,3 millió köbméternyi ilyen radioaktivitással szennyezett víz gyűlt össze mostanra a fukusimai telephelyen, mondta az egyetemi tanár a Spirit FM Partvonal című műsorában.

Ezt az összegyűlt vizet most megtisztítják, összesen 62 különböző izotópot vonnak ki különböző technológiák felhasználásával. A szakértő hozzátette: az így megtisztított víz a környezetre nézve nem okoz problémát. De van egy izotóp, amit kiemelt, mégpedig a tríciumot, ami a hidrogén egyik nehéz izotópja. Ez az izotóp radioaktív, 12 éves felezési ideje van. 

A tríciummal az az alapvető probléma, hogy beépül a vízbe, magyarázta Aszódi Attila. Így ezt nem lehet kiszelektálni a vízből. Várhatóan 30 év alatt a tríciumot is tartalmazó vizet visszajuttatják az óceánba, nagyon szigorú feltételek és ellenőrzés mellett. Gyakorlatilag az éves trícium-kibocsátásuk annyi lesz, mint ami normál üzemben is volt, tette hozzá a szakértő.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Hirdetés
Hirdetés