Szenvednek a túltenyésztett kutyák, el kellene kerülni a szaporítókat

Belföld
Hirdetés

Németországban betiltanák néhány kutyafajta - például a német juhász, a tacskó, a bulldog, a mopsz - tenyésztését, mert túltenyésztették őket. Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában elmondta, hogy összetett kérdésről van szó, és a történet háttere, hogy nagyon eltávolodtak mára a fajták attól az eredeti céljuktól, amire őket kitenyésztették.

tacskó
tacskó

Ennek az egyik oka, hogy az emberek életvitele is átalakult, elterjedt a városi kutyatartás. Illetve a nem felelős tenyésztők, vagyis szaporítók tevékenysége is nagy gondot okoz.

Egy jól funkcionáló kutya, mint például egy német juhász, ami egy munkakutya, vagy egy tacskó, ami vadászkutya, az ő egészségügyi elvárásaik messze vannak attól, amiket mi most megtapasztalunk.

Ezek a kutyák alapvetően ilyen fajta munkára lettek kitalálva. Vannak olyan kutyás sportok, amik mindenki számára elérhetőek és vissza tudjuk számukra adni ezt a fajta elfoglaltságot, ez csak a városi embereken múlik, mit tesz meg.

A mopszoknak például a szemük előre jön oldalról az arcuk vonalára, ezzel leképezik az emberi arc formáját. Ezért végtelenül népszerűek - mondta a szóvivő. “Csak éppen nem kap levegőt” - tette hozzá, illetve a kis teste sok ortopédiai problémával jár, deformált gerinccsigolyával, szörnyű térd- és gerincízületekkel születnek, amelyek biztossá teszik, hogy néhány éves korukra élhetetlen egészségügyi státuszba kerülnek.

Mit lehet ezzel tenni? Schneider Kinga nem biztos abban, hogy a fajták betiltása az út. Szerinte inkább a fajtagondozó szervezeteknek erősen fel kellene lépniük a fajtájuk védelmében. Fel kell lépni hathatósan a szaporítókkal szemben. “Az ember valamit felelőtlenül csinál, aminek a kutyák látják a kárát” - hangsúlyozta.

Régóta mondják, hogy senki se vásároljon szaporítótól, akinek nincs pénze törzskönyves kutyára, az inkább fogadjon örökbe. A hatóságok is, a jogszabályalkotók is szenvednek - tette hozzá. Pedig ők évek óta próbálnak lobbizni, hogy ez ne így legyen - fűzte hozzá.

Míg a szaporító egy csomagtartóban, piacon árulja a kiskutyákat, addig a tenyésztő büszkén mutatja a tenyészetét, a kutyájának a szüleit. Kiemelte: a törzskönyv kiváltása csupán 6000 forintba kerül. Ha valaki  törzskönyv nélküli kutyát ajánl, onnan soha, semmit nem szabad vásárolni - hívta fel a figyelmet.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: