Belföld

Szerzetesek bora: a Pannonhalmi Borvidék

Hirdetés

A Pannonhalmi Borvidék nagyon pici, 19. a 22 borvidék sorában - mondta el a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője.

Egy Szent István által átadott kiváltságlevélben már szőlőültetvények, fölbirtokok átadását rögzítették - mondta. Tehát több mint ezer évet felölelő borkultúra van Pannonhalmán. Azóta egyébként szinte megszakítások nélkül működött is, bár voltak kritikus időszakok. A bencések kereskedtek is az itt termelt borokkal, derült ki.

A XX. század elején, a világháborúk előtt több mint 100 hektáron gazdálkodtak a szerzetesek Pannonhalmán, ekkor komoly kiterjedésű kereskedelmi tevékenység zajlott, igen fokozott tempóban. A bécsi udvar, a brit királynő, párizsi kávéházak élvezhették ekkoriban a pannonhalmi borokat. Ekkor még a magyar bornak egyébként is volt egy nagyon komoly reputációja - tette hozzá Illés Tamás. A szerzetesek a II. világháborúig maguk borászkodtak. Ugyanakkor a szerzetes közösség mindig rá volt utalva az ott élő lakosságra.

Nincs annál csodásabb átváltozás, mint amikor a szőlő kifejlődik, az ember leszedi, a mustját kipréseli, majd abból egy másfajta dimenzió, egy nedű kerekedik, ami végül Krisztus vérévé válik - fogalmazott Illés Tamás, aki szerint mindez magyarázza azt a misztériumot, ami a szőlőt, a bort kiemeli a többi agrártermék közül.

A rendszerváltás után 50 hektár visszavásárlásával és egy új présház, pinceépület, új technológia beépítésével elindult egy régi történelmi múltat megidéző, de a modern kor szellemében működő szőlészeti-borászati vállalkozás. Azóta pedig visszakerült a főapátság tulajdonába a régi apátsági pincészet is, ami a község szívében, a fő tér mellett található.

Illés Tamás beszélt arról is, hogy szerettek volna visszanyúlni a múltba, de a technológiai és közízlés változását is figyelembe kellett venni. A 2000-es években szerették volna újratelepíteni az egész 50 hektárt. Kiemelte a rajnai rizling és a pinot noir komoly szerepét, mert szerinte az látszódik, hogy ezeken keresztül tudja magát a borvidék definiálni, és a borászat filozófiáját úgy, hogy önálló karakterű, de egyébként a nemzetközi vagy világszinten is ismert fajtákkal dolgoznak. 

A teljes beszélgetést hallgassa vissza itt:

Hirdetés
Hirdetés