Szijjártó Péter: Oroszország nélkül nem megy, ez nem ízlés kérdése

Belföld
Hirdetés

Novák András az oroszországi Szocsiban, a XII. Nemzetközi Atomexpón beszélgetett Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel a Spirit FM Exkluzív című műsorának keretében.

Kizárólag a magyar nemzeti érdeket tudom szem előtt tartani – így reagált Szijjártó Péter David Pressman amerikai nagykövet azon kritikájára, amely szerint amíg Kijevre rakétákat lőnek az oroszok, addig ő Moszkvából oszt meg videót a közösségi oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter megérti az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, hiszen ő az amerikai érdekekből indul ki, de neki pedig a magyar érdekekre kell figyelnie.

"Magyarország nemzeti érdeke az, hogy az energiaellátásunk biztosított legyen, hosszú távon is biztonságban legyen, úgy, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg tudjuk védeni. Egyelőre amerikai javaslat még nem nagyon hangzott el arra nézve, hogy ezt az energiabiztonságot hogyan lehetne reálisan megteremteni."

A külügyi tárca vezetője ismét tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával a paksi bővítés kapcsán. Szijjártó kiemelte, Paks II megépítése Magyarország számára stratégiailag fontos ügy.

"Ez az atomerőmű fogja hosszú távon biztosítani azt, hogy Magyarország energiaellátása biztos lesz, hogy nem leszünk kitéve oly mértékben a nemzetközi energiapiac viszontagságainak és a teljesen eszetlenül emelkedő áraknak, mint amennyire most ki vagyunk téve. Ennek az atomerőműnek 2030-ra el kellene készülnie, jelenleg tartható a határidő."

- jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta: mindig is céljuk volt a szankciós tárgyalások során a nukleáris energia mentesítése a csomagok elfogadásánál.

"Európában hosszú távon nem lehet megfizethető energiával számolni, és nem lehet energiabiztonságról beszélni nukleáris energia nélkül. Én azt gondolom, hogy ha nem politikailag, nem ideológiailag közelítjük meg ezt a kérdést, hanem pusztán professzionális alapon, tényszerű alapon, akkor világos, hogy a nukleáris energia nélkül sem ellátásbiztonság, sem megfizethető energia, sem a zöld célok elérése nem lesz lehetséges Európában."

A nukleáris szakma rendezvényét a Roszatom vezérigazgatójával együtt nyitotta meg Szijjártó Péter, amelybe a miniszter szerint nem kell többet bele látni, mint azt, hogy az energiaellátás számunkra nem ideológiai, és nem politikai kérdés.

"Nekünk nem lehet más a célunk, mint hogy biztosítsuk Magyarország energiaellátását. Földrajzi és infrastrukturális okok miatt az Oroszországgal való együttműködés nélkül nem megy. Ez nem gusztus kérdése, ez nem politikai ízlés kérdése, ez nem valamifajta politikai állásfoglalás kérdése, ez egy kőkemény és színtisztán fizikai kérdés."

A kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az elmúlt időszakban egyre többször felmerült, hogy Paks 3-ra is szükség lenne, úgy felelt: 

a három, az a kettő után jön, először legyen meg a kettő.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés