Szilágyi Áron a fair-play díjról: ha ez az üzenet eljut a fiatalokhoz, már megérte

Belföld
Hirdetés

Szilágyi Áron a szombati kard világkupa döntőben hagyta, hogy ellenfele tust vigyen be neki, mivel korábban egy technikai hiba miatt neki ítélt a zsűri. Sportszerű cselekedetéért fair play-díjat kapott. Az olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: nem csak a győzelem a cél.

Arra emlékszik, egyértelmű volt, hogy nála van a tus, de egy ilyen szituációban bekapcsol a morális iránytű, korábban edzőjének mondta, hogy "vissza fogja adni" a tust, ellenfele pedig megköszönte.

"Az, hogy fair play-díjat kapok, persze nagyon jól esik, meg ha ez az üzenet eljut a fiatalokhoz, hogy nem csak a saját győzelmünk, meg az asszó megnyerése, meg a siker elérése a cél, hanem az is, hogy emberek maradjunk, és a fair play szellemében küzdjünk, akkor persze ez már megérte" - fogalmazott.

Szilágyi Áron azt mondta, szeretné hinni, hogy a vívás egy ilyen "úri" sport, de persze senkinek nem egy fair play-díj lebeg a szeme előtt, ugyanakkor van egy határ, amit nem lépnek át. A vívókat a mai napig úgy tanítják, hogy a tust, amit kapnak, illik bemondani, bár a technika ezt már levenné a versenyzők válláról.

Felidézte, a tokiói olimpián volt olyan, hogy nem gyulladt ki a lámpa, amikor bevitt egy tust, de egy csapatverseny mindig más, egyéniben az ember a saját győzelmét teszi kockára, de egy csapatnál máshogy oszlik meg ez a felelősség. 

Hirdetés
Hirdetés