Szurkolói rasszizmus: igenis bűncselekményről van szó

Belföld
Hirdetés

Magyarországon például becsületsértés tényállását lehet ezzel megvalósítani azzal, amikor valaki gyalázkodik, amikor valaki ok nélkül az emberi méltóságát olyan mértékben megsérti valakinek, hogy azzal megalázza - mondta el Gerő Tamás büntetőjogász a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A Real Madrid a mélységesen elítéli a Vinícius Júnior elleni eseményeket - olvasható a klub honlapján. A gárda vasárnap 1-0-ás vereséget szenvedett a Valenciától, de nem a végeredménytől volt hangos a sajtó, hanem a szurkolók rasszista rigmusaitól. A Real Madrid úgy véli, hogy az ilyen támadások is gyűlöletbűncselekménynek minősülnek, ezért panaszt nyújtott be egyesületünk az Állami Legfőbb Ügyészséghez, különösen a Gyűlöletbűncselekményekért és Diszkriminációért Felelős Ügyészséghez, hogy a tényeket vizsgálják ki, és vonják felelősségre az elkövetőket.

Egész Spanyolországot felbolygatta az esemény, emelte ki a Spirit FM Aktuál című műsorában dr. Gerő Tamás büntetőjogász. A jogász azt mondta a beszélgetés során, hogy a spanyolok a rasszizmus miatt magukba néztek, hiszen évek óta problémát okoz ez a jelenség.

Korábban több játékost is szidtak a szurkolók, volt, akit a bőrszíne miatt, volt, akit amiatt, hogy melyik nemhez vonzódik.

“Akkor lenne igazán hatékony a küzdelem egy ilyen eset után, amikor egy játékost kórusban majmoznak, akkor abbahagyjuk a játékot” - fogalmazott Gerő Tamás. Az, hogy egy csapat miért nem vonul le ilyenkor a pályáról, vélhetően az edző döntése.

A büntetőjogász emlékeztetett, hogy Brazíliában az igazságügyminiszter is felemelte a szavát a szurkolói rasszizmus ellen.

Gerő Tamás kiemelte, hogy bűncselekményről van szó, Magyarországon például becsületsértés tényállását lehet ezzel megvalósítani azzal, amikor valaki gyalázkodik, amikor valaki ok nélkül az emberi méltóságát olyan mértékben megsérti valakinek, hogy azzal megalázza. “Amikor egy színesbőrű játékost majomnak csúfolnak, az tulajdonképpen egy bűncselekmény, becsületsértésnek hívják a magyar jogban” - magyarázta a jogász.

Érthető, hogy Vinícius kiborult, fogalmazott Gerő Tamás, és jó döntésnek tartja a spanyol szövetség friss döntését, hogy eltörölték a játékos eltiltását.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés