Tarjányi: 2023 a csalódás és a tisztánlátás éve volt

Nemzetközi
Hirdetés

Mutatjuk, milyen év volt 2023 biztonságpolitikai szempontból a szakértő szemével.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Tisztábban lehet látni rengeteg dolgot a biztonságpolitika kapcsán. Láthatjuk azt, hogy Oroszország, Kína, Észak-Korea, Irán és Fehéroroszország egyfajta tömbbe szerveződtek össze és ezek az országok valójában a teljes Nyugat ellen gazdasági és nyílt háborút viselnek. Ezt 2020-2022 között nem lehetett látni, ekkoriban még Oroszország tagadta azt is, hogy bármilyen támadásra készülne Ukrajna ellen, magyarázta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. 

Azt is lehet látni, hogy milyen katonai, hírszerzési és gazdasági folyamatok zajlanak és ezek mennyire eredményesek. Például 2022-ben azt lehetett látni, hogy a szankciók egy része nagyon fáj Oroszországnak, 2023-ban pedig azt lehetett látni, hogyan térnek át egyfajta “hadi gazdálkodásra” és hogyan kerülik ki a szankciókat, hogyan kér és kap segítséget más országoktól. De azt is érdekes volt látni, hogy a nagy nyugati vállalatok hogyan kerülik ki a szankciókat az extraprofit miatt - sorolta Tarjányi Péter.

A csalódottság pedig ezekből fakad, tette hozzá a szakértő. Kiemelte, hogy naponta emberek százai, ezrei halnak meg, nem csupán az orosz-ukrán háborúban, hanem a Közel-Keleten is. Csalódásnak nevezte Tarjányi a Hamász október 7-i támadását olyan szempontból, hogy a palesztin terrorszervezet meg tudta vezetni a világ legnagyobb hírszerző forrásait és véghez tudta vinni a lerohanást.

A következő évre az a kérdés, hogy a fent említett tömbök hogyan fognak egymásnak feszülni, és hogy ez vajon háborúhoz vezet-e vagy “csak” gazdasági, hibrid, esetleg diplomáciai háborúhoz.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés