Tarjányi: a NATO-csúcs az ukránok kudarca volt

Nemzetközi
Hirdetés

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán csatlakozásnak nem volt nagy esélye.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Nem lepődött meg azon, hogy a mostani NATO-csúcs gyakorlatilag egy kudarc volt Ukrajna számára, mondta el a Spirit FM Ostrom című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Az viszont, hogy Zelenszkij egy-egy üzenete kapcsán szabályosan kikelt magából, jól mutatja, hogy Ukrajna is kezd elfáradni ebben a háborúban.

Ebben a válságban az nem elég, hogy megoldódik a válság, azt kell látni, hogy ennek az egésznek lehet folyománya, és ebben a NATO nagyon óvatos, tette hozzá. Miért vegyen föl egy olyan partnert a NATO, akinél benne van a lehetséges forgatókönyvek között, hogy egy következő háborúban Ukrajna magával rántja a NATO-t? Ez egy komoly biztonságpolitikai védelmet jelentene Ukrajnának, a NATO ugyanakkor az elmúlt évtizedekben ügyesen tudta azt a helyzetet kiegyensúlyozottan megközelíteni, hogy ne vegyen be olyan tagállamot, ahol egyébként reális a veszélye annak, hogy a belépés után háborús helyzetbe kerül az adott ország, magyarázta Tarjányi Péter.

Hozzátette, hogy szerinte Moszkva is tisztában volt azzal, hogy Ukrajnát el fogja utasítani a NATO. Elmondta azt is, hogy az elejétől úgy látta, az ukrán csatlakozásnak nem volt nagy esélye.

Mi a veszélye annak, hogy a németek fegyvergyárat hoznának létre Ukrajnában? A szakértő erről is beszélt, íme:

Hirdetés
Hirdetés