Tarjányi: a válságok korát fogjuk élni

Nemzetközi
Hirdetés

Eljött a válságok kora Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint. Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország vegyi fegyvert is bevetett az orosz-ukrán háborúban, hangzott el a Spirit FM Ostrom című műsorában.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Az elmúlt időszakban voltak sikeres támadások Ukrajna részéről az orosz Fekete-tengeri flotta ellen, mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. A térségben lévő utánpótlást szállító hajók ezen támadáson keresztül abszolút veszélyeztetve vannak, és Ukrajna be tudta bizonyítani, hogy rendelkezik olyan csapásmérő eszközzel (tengeri drónnal), amelyeken keresztül akár 5-600 km-es távolságokat is át tudtak hidalni és meglepetésszerűen csapást mérni olyan kikötőkre, amelyek nem a Krím-félszigetnél találhatók, hanem Oroszország területén - magyarázta a szakértő.

Tarjányi Péter el tudja képzelni, hogy Oroszország vegyi fegyvert is bevethetett a háborúban. Viszont szerinte nem olyan harci gázokat kell érteni ez alatt, ami halálos lehet, mint például a szaringáz, amit egyébként a legpusztítóbb kémiai fegyverként is ismernek, és amit a 687-es ENSZ határozat tömegpusztító fegyvernek minősített. Viszont könnygázt, vagy ennél kicsit erősebb eszközt már biztosan bevetettek az orosz-ukrán háborúban.

A változás és a válságok korát fogjuk élni, mert ez a háború az előfutára olyan válságoknak, amikben Kína és India tömbösödés mentén azt szeretnék elérni, hogy a Nyugat vezető szerepe a következő évtizedekben megdőljön és ők vegyék át az irányítást. Szerinte ez Magyarországnak is nagy problémát fog okozni, és Tarjányi úgy véli, a szövetségesi rendszerben ezért kellene katonailag “nagyon komolyan együttműködnünk a többi partnerünkkel”.

A teljes adás itt visszanézhető:

Megjelent Tarjányi Péter és Vogyerák Anikó könyve! Minden, ami az ukrajnai háború első évében történt. Megrendelhető itt.

Hirdetés
Hirdetés