Tarjányi az izraeli szóvivő interjújáról: “ezt nevezhetjük fenyegetésnek is”

Belföld
Hirdetés

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő alaposan kielemezte az Ostrom című adásban a Tal Heinrich, izraeli miniszterelnöki szóvivő által adott exkluzív interjúját.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

A tűzszünet vonatkozásában “hozta azt a klasszikus, terrorelhárító megközelítést, ami arról szól, hogy a terroristákkal nem tárgyalunk” - értékelte Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában Tal Heinrich, az izraeli miniszterelnök szóvivője által adott exkluzív interjút. Hozzátette, hogy azért valamilyen szinten zajlanak a tárgyalások. Kiemelte, hogy Izraelnek egyértelmű az állásfoglalása: a Hamász adja át a túszokat. Ezért ellentételezés, alkudozás, megállapodás nem történhet meg - tette hozzá Tarjányi.

Felidézte, hogy az arab térségben több vallási vezető is kimondta már, hogy a zsidó állammal végezni kell, és ezeken a területeken ebben a szellemiségben nőttek, nőnek fel generációk. Az, hogy átnevelődjön egy társadalom, hogy ne legyen ennyire radikális, szerinte akkor tud megtörténni, ha a politikai, katonai, vallási vezetők is a társadalom mindegyik rétegével, együttesen akarják ezt. De amíg a menekültek, megélve ezeket a borzalmakat, azt mondják, hogy normálisan szeretnének élni, nem elég ehhez, mondja. 

Tarjányi hozzáfűzte, hogy a Közel-Keleten rengeteg olyan radikális ember él, akik ezekkel a borzalmakkal nem találkoznak közvetlenül, viszont befolyásolhatók. Kizártnak tartja, hogy Tal Heinrich szóvivő ne lenne tisztában ezekkel a helyzetekkel, és azért gondolja azt Tarjányi, hogy a mostani kommunikáció egyik legfontosabb sarokpontja az, hogy Izrael le fogja győzni a Hamászt a Gázai övezetben, be fog oda vonulni, illetve ott fog maradni. Egy olyan rendet fog Izrael fenntartani, hogy elképzelhetetlen, hogy az országukat onnan támadás érje. De hogy ezt hogyan, mennyi ideig lesz képes fenntartani, és milyen árat fizet ezért Izrael, azt nem tudni, tette hozzá a szakértő.

Azt mondja, nem kérdés, hogy Izrael képes megvívni egy többfrontos háborút, hiszen Izrael mindig is ilyen háborúkra készült, és ilyen háborúkat vívott az elmúlt évtizedekben. Az izraeli hadsereg működésében, kiképzésében ez benne van, hogy körbeveszi őket egy olyan világ, ami Izrael elpusztítására törekszik, fogalmazott. De ezzel szemben vannak fegyverek és van egy racionális valóság. Izraelnek nem lenne jó, ha minden fronton háborúznia kellene, mondja. Ezért is volt lényeges, hogy az Amerikai Egyesült Államok Izrael mögött áll, vagyis van egy olyan erős szuperhatalom a háttérben, amelyik,  ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, azonnal Izrael segítségére siet.

Fontos üzenet szerinte az interjúból, hogy lehet, hogy Irán biztonságban van, de Libanon elpusztul ebben az esetben.  Akarják-e a libanoniak, hogy szenvedjenek Irán miatt? “Ezt nevezhetjük fenyegetésnek is” - mondja Tarjányi.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés