Tarjányi: elég ciki helyzetbe futott bele Németország

Nemzetközi
Hirdetés

Elhárítási fiaskó, hogy Oroszország meg tudott szerezni bizalmas német jelentéseket a légierő tisztjeinek beszélgetéséről, az orosz fél oldaláról nézve viszont a hírszerzésük “nagyot villantott” - fogalmazott a Spirit FM Ostrom című műsorában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő

Tarjányi Péter elmondta, hogy a NATO-országok, ezen belül Németország nagyon komolyan gondolkozik azon, hogy milyen fegyverrendszerekkel lehetne jól támogatni Ukrajnát. Ezeknek a rendszereknek az az erősségük, hogy precíziós csapásokra képesek. Illetve nagy távolságban, Oroszország területén el lehet érni olyan katonai célpontokat, ami nagyon kemény orosz válaszcsapást hozna.

Ez az ominózus beszélgetés, amiben ténylegesen német katonai vezetők egyeztettek arról, hogyha ezeket a rendszereket átadná Németország, akkor erre a képzés hogyan történne, milyen akciókat lehetne végrehajtani. Emellett az is felvetődött, hogy ebben a német hadsereg hogyan tudna, vagy hogyan nem szabadna részt vennie.

Eléggé ciki Németország szempontjából, hogy Oroszország képes ilyen beszélgetéseket lehallgatni - fogalmazott Tarjányi, majd megkérdezte: ha ezt megtette egyszer, vajon hány másik esetben volt erre képes? És milyen egyéb beszélgetéseken történt meg az, hogy valaki fülelt a vonal másik végén? Ebben most komoly vizsgálat kellett, hogy elinduljon, hogy felmérjék, mekkora rés van a pajzson, és milyen egyéb NATO-információkhoz juthatott így hozzá Oroszország.

Szerinte Oroszország tudatosan pont most szivárogtatta ki, hogy mit tudnak. Ukrajnának pedig ez már most fáj - tette hozzá Tarjányi. A szakértő úgy gondolja: Ukrajna a következő időszakban nem fogja megkapni az említett fegyverrendszert, mert nem fogja felvállalni a mostani német kormányzóerő, hogy egy ilyen kémelhárítási fiaskó után belevágjanak és azt mondják, hogy persze, odaadják.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés