Tarjányi: ha egy társadalom háborúra készül, meg is kapja

Nemzetközi
Hirdetés

Ha egy társadalom háborúra készül, meg is kapja - így reagált Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában arra a hírre, hogy az oroszok gyerekeket képeznek ki katonának.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Volodimir Zelenszkij javaslatára kinevezték Ukrajnában az új hadügyminisztert Rusztem Umerov személyében. Vajon ez azt jelenti, hogy Zelenszkij vissza akarja szerezni a Krímet? Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán kormányzat kommunikációjában sosem volt kérdés, hogy a Krím-félsziget Ukrajnához tartozik.

Fontos tudni, hogy az új miniszter muszlim származású, és egy olyan kisebbséghez tartozik, amelyet a szovjet és orosz hatalom mindig elnyomott - magyarázta a biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Ez pedig egy olyan jelképes üzenet, amin keresztül azt üzeni az ukrán elnök, hogy a kisebbségekkel foglalkoznak és vallási kérdésekben is rugalmasabbak, mint a térség más országaiban.

Az ukrán ombudsman pedig mindeközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszok katonai kiképzést tartanak a krími gyermekeknek. Tarjányi ezt kiegészítette, hogy nem csupán a krími gyermekekről van szó, hanem úgy tudni, Putyin az orosz fiatalokhoz is veteránokat tervez küldeni, szintén kiképzés céljából. “Militarizálódik az orosz társadalom”, fogalmazott a szakértő. Hozzátette, hogy ezzel egy olyan háborús, veszély hangulatot lehet rögzíteni egy társadalomban, aminek a valósághoz nem biztos, hogy sok köze van. Illetve szerinte azzal, ha egy gyerek vagy fiatal kezébe fegyvert adunk, számára egyre természetesebb lesz az, hogy ezt a fegyvert használni kell. Ha egy társadalom folyamatosan háborúra készül, azt a társadalom előbb vagy utóbb megkapja. A politikai ezt elintézi - mondta Tarjányi Péter.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés