Tarjányi: Izraelnek joga van az önvédelemhez

Nemzetközi
Hirdetés

A biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor azt is elismerte, hogy Izrael háborús bűnöket követett el.

Izrael egy komoly csapássorozatra készül, ami lassan 1-1,5 hete lebeg Irán feje fölött - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. A kérdés csak az volt a szakemberek között, hogy milyen mélységű támadás, válaszcsapás lesz ez Irán akcióira.

A diplomáciai kérdéskörben azt látni, hogy a Nyugat, különösen az USA próbálja az eszkalációt elkerülni. Az izraeli belpolitikai helyzetben pedig érdekes dolgokat látni: az izraeli társadalom oldaláról győzelemre készülnek. A szakértő nem azt látja, hogy Izraelben ódzkodnának attól, hogy valamilyenfajta válaszcsapás keretében akár háromfrontos háborúba keveredjen Izrael.

Tarjányi Péter leszögezte: valójában Izrael az elkövetkező időszakban egy döntést fog hozni arról, hogy Irán vonatkozásában milyen támadási szintet fog végrehajtani, és ez befolyásolni fogja azokat a következő folyamatokat, amiben azt láthatjuk, hogy vagy egy teljes közel-keleti háború robban ki, vagy valamilyen eszkalációt elkerülő adok-kapokot látunk majd.

Emlékeztetett arra is, hogy nem lehet megkerülni, hogy az első csapást a Hamász iráni háttérrel hajtotta végre egy évvel ezelőtt, október 7-én. Az egész közel-keleti válság ezzel indult, amihez hozzájárult az izraeli hírszerzés és terrorelhárítás fiaskója is. 

Beszélt arról is, hogy azok az izraeli túszok, akiket eddig nem sikerült kiszabadítani, esélyes, hogy nem fognak előkerülni, legalábbis élve. 

A Hamász a támadását 1,5-2 éven át szervezhette, és az, hogy az izraeli hírszerzés nem tudta összerakni a puzzle darabokat, rámutatott, hogy Izraelnek valamit teljes egészében máshogy kell csinálnia. 

Izrael most a Hamászra fókuszált, a Gázai övezet támadása közben elsősorban a terroristák megsemmisítésére koncentrált, és azt érte el, hogy az itteni Hamász-csoportosulások elszigetelődtek egymástól, és nagyon komoly katonai akciókat hajtott végre. “Sebészeti pontosságú beavatkozásokat láthattunk” - fogalmazott. 

Kiemelte, hogy komoly terrortámadás érte Izraelt, és nekik joguk van az önvédelemhez, de ez az önvédelem úgy nézett ki, hogy bizonyos témákban Izrael háborús bűnöket követett el.

A teljes adást itt nézze vissza:

Hirdetés
Hirdetés